Спряха всичките 27 нерегламентирани отклонения, използвали вода от язовир Дяково. Това направиха специалисти от Напоителни системи клон Струма - Места съвместно с Басейнова дирекция "Западнобеломорски район", съобщи БНТ.

Потърпевши от спирането на отклоненията, след заповед на екоминистъра Емил Димитров, са десетки автокъщи в промишлената зона на град Дупница.

Нивото в язовира се е покачило със 7 сантиметра, а количеството е над 12 млн. кубика вода. В два дюкера над село Самораново се събират водохващанията на две реки Отовица и Бистрица - цялото количество вода, с което се пълни язовир Дяково

Четири язовира под 50%: "Студена, "Асеновец, "Ястребино" и "Дяково"

Четири язовира под 50%: "Студена, "Асеновец, "Ястребино" и "Дяково"

Данните на МОСВ: язовирите за напояване пълни на 38,7%, за енергетика - 67,9%

От "Напоителни системи" твърдят, че са започнали ултразвуково заснемане на цялото съоръжение, двата дюкера, 13 километра им е дължината. Така ще се установи дали има още нерегламентирани отклонения. Идеята е цялата вода да влиза в язовира и питейно битовите нужди на хората да бъдат задоволени, заяви Марио Михов от "Напоителни системи" клон Струма - Места.

Според експерти при едно нормално снеготопене за едно денонощие язовирът се пълни с около 1 млн. кубика вода. За целта обаче от него не трябва да излиза вода за промишлени нужди.

По думите на Михов към момента вода от язовир Дяково не се подава никъде с изключение на двете ВиК дружества. Разпорежданията на министър Димитров са докато язовир Дяково не стане над 50% да не се дава никаква вода за промишлени нужди

Перник не може да получава вода от язовир „Дяково“

Перник не може да получава вода от язовир „Дяково“

Технически е неосъществимо към момента

Автокъщите в промишлената зона Пиперево са клиенти на напоителни системи, но близо три месеца не получават вода от язовир Дяково, въпреки че количествата, които ползват, са минимални.

Според Георги Гроданов - собственик на автокъща водата се харчи от големи битови предприятия.

За да решат проблема с безводието част от автокъщите инвестират средства в изграждането на собствени кладенци за вода.

"Проблемът за момента се решава само със сондаж на хидрофорна помпа, но това нещо е свързано с много пари", каза Гроданов.

В така наречената промишлена зона на град Дупница, където се намират 90% от автокъщите преди да бъде спряна водата от язовир Дяково е имало три автомивки. Сега нито една от тях не работи. Собствениците им са в протестна готовност и се заканиха да затворят главен път Е-79, ако скоро проблемът с водата не бъде решен.