В Стара Загора въвеждат електронни билети и мобилно приложение за тяхното закупуване. На пресконференция днес бяха дадени подробности за новото безплатно мобилно приложение за билети.

Към фирмата изпълнител Консорциум "Ем Транс Сис" е било отправено и предложение за превод на приложението на други езици, за да бъдат улеснени чуждите жители и посетители на Стара Загора.

На пресконференцията стана ясно, че апликацията освен безплатна за използване е и по-изгодна за пътуващите по две линии на градския транспорт в рамките на час, защото се заплаща само един билет.

За технологичния процес и параметрите на самото приложение подробности от името на фирмата даде Мирослава Шопова. Тя обясни, че е използвана водещата в света на мобилните приложения технология React Native, на която са базирани Instagram, Skype, Uber, Tesla и Bloomberg.

В апликацията е интегрирана система за анализ, която произвежда репорти за нуждите на транспортния оператор и осъвременяването на транспорта в Стара Загора. Засегната бе и темата с електронните плащания и изборът на PayU - водеща компания за този вид услуги, която оперира в над 15 държави с над 300 000 търговци.

Служителите на "Автобусни и тролейбусни превози" са преминали обучение за работа с електронните билети и мобилното приложение. Билетчето в апликацията се активира в момента на качване в превозното средство и важи 1 час. Пътникът трябва да го покаже на контрольора.