Столичният кмет Йорданка Фандъкова и 11 неправителствени организации представиха създаването на експертен съвет за контрол върху дейността, касаеща пътната безопасност в София.

Експертният съвет по пътна безопасност ще работи изцяло на обществени начала, а за негов председател ще бъде назначен зам.-кметът по транспортни въпроси в Столична община Евгени Крусев. Съветът ще се финансира през различни програми на СО.

Съветът ще се произнася по всички въпроси, засягащи пътната безопасност и организацията на движение. По програма съветът ще се занимава и с въпроса за справянето с фините прахови частици.

Транспортното министерство разработва стратегия за пътна безопасност 2020-2030 г.

Транспортното министерство разработва стратегия за пътна безопасност 2020-2030 г.

МТИТС с мерки за оптимизиране на нормативната база

По време на представянето на инициативата Фандъкова посочи, че вече над 330 са пешеходните пътеки, изградени от Столична община. Над 220 от тях са с допълнително осветление.

Над 1 000 са изградените изкуствени неравности около училища и детските градини. Продължава изграждането и на разделителна еластична ограда в София.

Продължава изграждането и на бетонови разделители тип "Ню Джърси", похвали се Фандъкова.

В Столична община работи съвет по безопасност на движението в София, който подкрепя училищата за изграждането на интерактивни площадки. Те вече са 84.

Единен орган по пътна безопасност създава властта
Обновена

Единен орган по пътна безопасност създава властта

Сливат се всички органи по пътна безопасност, но КАТ си остава в МВР

Въпросът за пътната безопасност е важен не само за града, а за цялата страна, коментира Фандъкова и добави, че темата засяга живота и здравето на хората.

Фандъкова допълни, че се надява чрез помощта на неправителствените организации да се достигне до общата цел - гарантиране на живота и здравето на населението.

Столична община има голям опит в работата и партньорството с неправителствените организации в различни области чрез общинските програми, посочи кметът.