Единна структура по пътна безопасност ще бори жертвите по пътя. Това е решила властта на спешно съвещание по темата при премиера Бойко Борисов.

Новината съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. Това звено ще контролира дейностите в тази сфера. В него ще се слеят всички органи по пътна безопасност от отговорните институции. КАТ си остава в МВР, обясни той.

Новата структура не трябва да е под шапката на някое ведомство. То трябвало да е максимално самостоятелно. Томислав Дончев дори предположи, че новият орган може и да е на прякото подчинение на премиера. В новата структура ще се влеят органите от МВР, МРРБ, АПИ, МТ и от други ведомства, ангажирани с темата за пътна безопасност.

По мнението на Дончев така щяло да се избегне кой е виновен за даден инцидент и от кое ведомство да се търси отговорност. Такава промяна ще изисква изменения в редица закони.

Институтът за пътна безопасност остава коректив, обясни Богдан Милчев. Именно НПО-то се закани да контролира пътната безопасност. Проблемът не е политически, но решението му минава с политически средства, според Милчев. Той не иска темата да се политизира.

Катастрофата край Своге е катализрала процеса, по мнението му. Трябва да бъдем просто хора, настоя Богдан Милчев. Той е доволен, че има политическа воля да се реши проблема с пътната безопасност.

Борисов се закани - без пощада за виновните за трагедията край Своге

Борисов се закани - без пощада за виновните за трагедията край Своге

Призова и опозицията да изчака да приключи проверката кой и къде е вината за пътя-убиец