Столичният общински съвет (СОС) отхвърли референдума за презастрояването в квартал "Младост". С гласуването си столичните общински съветници отхвърлиха идеята да се организира от местната власт референдум, който да зададе законосъобразно въпросите и съответно мнението на хората да бъде чуто.

Точка 18 от дневния ред на Столичния общински съвет отне най-много време на общинарите, които бурно дебатираха, а накрая гласуваха и няколко варианта за референдума. След като стана ясно, че подписката, събрана от инициативния комитет, не е валидна, а и юристите отхвърлят въпросите от референдума като нерелеватни, беше предложено от въпросите да остане само един или те да се редактират.

Предложение беше самите местни власти да организират референдум, но при днешното гласуване мнозинството в СОС отхвърли тази възможност.

Главният архитект Здравко Здравков се включи в дискусията в защита на строителството, като основа за бизнеса, включително и на продажбата на пердета.

Според него мораториум за строителство в квартала не бил решение. Главният архитект очаква решението да дойде от районния кмет.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова заяви, че не трябва да се строи в зелени площи, в детски площадки и междублокови пространства. Тя настоя аз законодателни промени.

Според Прошко Прошков този референдум няма да реши проблема, а най-добрият вариант бил разговор с инвеститорите. Не ставайте политически инструмент, обърна се той към кмета на "Младост" Десислава Иванчева и й препоръча да продължи битката казус по казус.

Прошко Прошков призова "Младост" да не влиза в "тази шкембе чорба от 27 години". В това му изказване обаче социалистът Калоян Паргов чу в "изповед в стила на "Майце си".

Кметът на "Младост" се зарече гражданите да победят

Кметът на "Младост" се зарече гражданите да победят

Жители на квартала вече искат нов референдум

Общинският съветник от ГЕРБ Силвия Христова обясни след заседанието, че въпросите в референдума били незаконосъобразни. Затова и мнозинството го отхвърлило. Били и неясни. Според нея има други механизми, по които са се решат проблемите на квартала. Освен това в закона не е дефинирано понятието междублоково пространство, а го има в допитването.

Реформаторът Стефан Марков подчерта, че потенциалните искове от страна на ощетените инвеститори възлизат на над 260 милиона лева. СО не разполага с тези средства, за да ги обезщети. Освен това парите биха се платили от всички софиянци.
Мораториум пък, по думите му, би спрял всякакъв строеж, включително и на южната дъга, и на детски градини. Мораториумът и референдумът не решавали проблема, отсече Стефан Марков и обясни, че с днешно решение СОС не слагал ръка върху пряката демокрация. Марков е на мнение, че жителите на "Младост" са подведени с допитването заради некомпетентно зададени въпроси.

Общинският съветник от "Група 5" Симеон Славчев бе категоричен, че СОС ще инициира истински, а не популистки референдум. С така зададените въпроси той е абсолютно популистки, обясни той. Освен това сегашното допитване не решавало нито един от въпросите. С точно формулираните въпроси щели да се решат проблемите на квартала.

Славчев пое ангажимент до края на годината допитване да бъде инициирано.