Столична община безвъзмездно придобива скандален терен от Министерство на отбраната, съобщават от "Нормална държава".

Предложението, което е гласувано от Столичния общински съвет, е на партията на Георги Кадиев. Става въпрос за терен от 11.5 дка в ж.к. "Младост 3". От "Нормална държава" отбелязват, че теренът е бил замесен в търг за продажба на занижени цени.

Сега той ще бъде предоставен на общината за целите на район "Младост" и дейности по озеленяване, изграждане на обекти за спорт и социално-културни дейности.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че военният министър в оставка Николай Ненчев ще отмени съгласието си за продажбата на имота. Това стана след настояване на премиера в оставка Бойко Борисов. Имотът бил вече с отпаднала необходимост за МО и на Българската армия. Данъчната му оценка е 714 627,50 лева.

Борисов предложи имотът да се предостави на Столична община за изграждането на парк, когато са преминали всички необходими за подобно решение законови процедури.

От партията на Георги Кадиев настояват Столична община, Агенцията по вписванията и Агенцията по геодезия, картография и кадастър да извършат пълна проверка на всички реституирани имоти. Искат да се проверят и всички терени, които са приодобити след процедура по възстановяване на собствеността с решения на поземлени комисии от 1991 г. насам.

Искането си от "Нормална държава" аргументират с поредицата от разкрития за корупционни сделки и измами с терени в район "Младост".

Трябвало да се направи цялостна проверка на документацията на всички реституирани имоти на територията на Столична община.