Столичната община иска да й бъде върнато управлението на имотите в Борисовата градина. Това става ясно от доклада от кмета на столицата Йорданка Фандъкова до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Става въпрос за четири недвижими имота в парка - Кръгло кафене "Кривите огледала", Детски кът - "Водно каналче", Велописта и "Трите дансинга", които са били предоставени за стопанисване на "Софийски имоти" ЕАД през 1997 г.

В доклада си Фандъкова посочва, че според нея е целесъобразно цялата територия на Борисовата градина да бъде управлявана от Столичната община, като се поддържа от общинското предприятие "Паркове и градски градини". В това число влизат и въпросните четири имота, които в момента се управляват от "Софийски имоти" ЕАД.

Симеон Славчев призова да приемат проекта за Борисовата градина

Симеон Славчев призова да приемат проекта за Борисовата градина

Това да стане след корекции

По тази причина градоначалникът предлага те да бъдат прехвърлени на общината, като това решение по нейни думи кореспондира и със започналата процедура по приемане на Подробен устройствен план на Борисовата градина.

Фандъкова е категорична, че обсъжданият в момента ПУП на парка трябва да не допуска инвестиционни намерения на частните собственици, свързани с ново строителство. Изработването и приемането на Подробен устройствен план на Борисовата градина има две важни цели - първата е запазването на парка, а втората - недопускане на ново строителство в него, посочва се в доклада.

За четирите имота с идентификатори, които ще бъдат върнати за управление на Столична община, следва кметът на район "Средец" да състави актове за публична общинска собственост.

Обещано: В Борисовата градина категорично няма да има ново строителство

Обещано: В Борисовата градина категорично няма да има ново строителство

Допуска се реконструкция на двата стадиона на територията на парка

Фандъкова входира искането имотите, които са публична общинска собственост в Борисовата градина, да се върнат за стопанисване в Столична община седмица след като съпредседателят на опозиционната "Политическа група 5" в Столичният общински съвет инж. Симеон Славчев настоя за това.

След 12 години управление на ГЕРБ и Фандъкова в София решението да се възприемат добрите предложения, макар и идващи от опозицията в лицето на "ПГ-5", е правилно и в полза на столичани, заяви той самият по случая.

Славчев обаче напомни, че това не се е случило с други разумни предложения на опозицията, като идеята за нов начин на определяне на бюджета или тази за забрана на движението на каруци в София.

Откровена лъжа били твърденията за строителство в Борисовата градина

Откровена лъжа били твърденията за строителство в Борисовата градина

Фандъкова иска паркът да запази настоящия си вид