Да бъде приет представения план за Борисовата градина след корекции. Това призова съпредседателят на "Политическа група 5" в Столичния общински съвет и председател на ПП МИР инж. Симеон Славчев преди финално обществено обсъждане на подробния устройствен план за най-големия парк в София.

Той се опасява, че ако проектът за Борисовата градина бъде бламиран и започне нова процедура, тя ще облагодетелства частните интереси, които целят да няма цялостен план и да продължават да се откъсват парчета от парка за несвойствени дейности. 

Кралев обещава само реновация на спортни съоръжения в Борисова градина

Кралев обещава само реновация на спортни съоръжения в Борисова градина

Думата е реновация за да няма спекулации, че ще има строителство

Статут на публична общинска собственост трябва да придобият четири важни за Борисовата градина терени, смята Славчев, който е автор на четири предложения.

Първо той предлага теренът на бившия стадион "Дружба" да стане от частна държавна собственост (сега апортирана в частно държавно дружество) в публична общинска. Съоръжението "Дружба" няма нищо общо със стадиона "Юнак", който е бил съборен 1949 г. и е построена ледената пързалка.

Според Славчев това е зоната на втория по важност вход към Борисовата градина и трябва да се приобщи към парка. "Мястото е подходящо за изграждането на уникална зелена площ и летен амфитеатър с приблизително 1 500 места, където да се провеждат културни и масови мероприятия, както на голямата поляна в Южния парк", смята Славчев. 

Фандъкова настоява за промени в плана за Борисовата градина

Фандъкова настоява за промени в плана за Борисовата градина

След поправките планът също така да мине ново обществено обсъждане

Второто предложение е теренът на бившата гара "Пионер" да получи статут на публична общинска собственост. Теренът е собственост на НКЖИ и отдавна е с отпаднал статут на гара.

Идеята му е мястото на бившата гара "Пионер" да се развие като спортен център с много тенис кортове и футболни игрища. "Такава дейност е присъща на парка, за разлика от настоящето състояние на складиране и продажба на строителни материали, които освен че привличат паразитно автомобилно движение, но и замърсяват въздуха с прах и фини прахови частици", смята общинският съветник. 

Обещано: В Борисовата градина категорично няма да има ново строителство

Обещано: В Борисовата градина категорично няма да има ново строителство

Допуска се реконструкция на двата стадиона на територията на парка

Според него теренът на бившата база на озеленяване, който е собственост на "Лев корпорация" на пазарен принцип да се придобие от Столична община. Там да се възстанови поддържащата база за озеленяване на парка. "В цялостния си размер съгласно плана, той ще има нужда от сериозна база и поддържаща техника. На този терен би могло да се разположи и конната база с манеж", гласи предложението на съветника. 

Контрера с предложения за Борисовата градина

Контрера с предложения за Борисовата градина

Проектът имал своите добри попадения, но и страдал от много слабости

Четвърто предложение на общинския съветник Славчев е терените на автокъща "Капитолия" и "Веселото село" да се извадят от капитала на "Софийски имоти" и да се актуват за публична общинска собственост, за да могат да се присъединят към зелената система на парка.

Според него идеята за възстановяването на ресторант "Тенекиите" и на Климатичното училище е грешка и трябва да отпаднат от плана.

"Такова зелено училище може да бъде настанено в т.н. "Лятна общинска резиденция" срещу Ловния парк, която е оставена недовършена вече повече от 20 години", смята общинският съветник. 

"Граждани за София" предлагат за Борисовата градина вместо стадиони - езера

"Граждани за София" предлагат за Борисовата градина вместо стадиони - езера

Референдум за парка поиска Димитър Димитров.

Според него към Плана за Борисовата градина да бъде включен и теренът на София ленд, който е бил в конкурсния проект, но сега не присъства в него. Инж. Славчев предлага теренът на София ленд изрично да се заложи като място за атракции. Той е категоричен, че децата имат нужда от място за забавления и за това място трябва да бъде възстановено като увеселителен парк. 

На 26 юни е последното общинско обсъждане. Тогава ще се коментират всички изразени становища и възражения по проекта, те ще бъдат изпратени в обобщен вид на проектантите в НАГ и на ресорните комисии към Столичния общински съвет, за да се прецени кои от тях да бъдат включени в проекта. Накрая коригираният проект за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина ще бъде подложен на гласуване в общинския съвет. Ако бъде приет, той ще има силата на действащ закон за управление и стопанисване на най-големия парк на София. 

И Фандъкова не хареса някои строежи в Борисовата градина

И Фандъкова не хареса някои строежи в Борисовата градина

Не трябва обаче и да се спекулира