Столичните общинари свикват извънредна сесия на 7 октомври, за да създаде преговорен екип, който да иска компенсации от държавата за "Топлофикация София".

Това заяви новият председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев пред медиите, цитиран от "24 часа".

Искаме компенсации, защото не е справедливо поскъпването на природния газ да се плаща от софиянци. Предлагаме конкретни мерки и на председателски съвет днес взехме решение да обсъдим следващите ни действия, за да защитим най-важното дружество в общинската икономика, което осигурява топлина на над 1 млн. софиянци, каза Георги Георгиев на брифинг.

С над 36% по-скъп газ през октомври поиска "Булгаргаз", КЕВР се съгласи
Обновена

С над 36% по-скъп газ през октомври поиска "Булгаргаз", КЕВР се съгласи

Първоначалната заявка беше за 16%

Шоковото поскъпване представлява следното: природният газ, който топлофикация купува и квотите представляват 90% от разходите на дружеството. А днес предстои ново поскъпване на природния газ. В момента дружеството го купува на цена от 80 лв. за мегаватчас, но цената одобрена от КЕВР е 47 лв. за мегаватчас, която се фактурира в цената на парното.

Ние сме категорично против промени в цените на топлинната енергия за потребителите, но държавата трябва да направи така, че буферът в тази разлика да не е "Топлофикация - София" и останалите дружества, а чрез фонда за енергийна сигурност да се предоставят компенсации, защото очевидно в цяла Европа има извънредна ситуация, добави Георгиев.

С 500 000 лв. Топлофикация - София усъвършенствала удовлетворението ни

С 500 000 лв. Топлофикация - София усъвършенствала удовлетворението ни

И за други странни договори съобщи Мая Манолова

Дружеството гарантира технологично новия отоплителен сезон, социално поносимата цена за потребителите трябва да бъде запазена. Хубаво е, че има политически консенсус по тази тема, уточни Прошко Прошков, председател на енергийната комисия към СОС.

В преговорния екип ще участва цялото ръководство на СОС, лидерите на политическите групи и кметът на София Йорданка Фандъкова. Разговори ще се водят с "Булгаргаз", БЕХ и Министерство на финансите, уточни Георгиев.

"Важно е максимално скоро да има решение, не може социалната политика на държавата да е за сметка на най-голямото общинско дружество. Услугата за софиянци ще бъде осигурена, не бива да всяваме паника, но финансовото състояние на дружеството може да се влоши", подчерта Георгиев.

Фандъкова иска компенсации от държавата за "Топлофикация София"

Фандъкова иска компенсации от държавата за "Топлофикация София"

Предложението на общината е да се осигурят средства от Фонда за енергийна сигурност

За компенсации от държавата настоя и кметът Йорданка Фандъкова преди дни. Освен за "Топлофикация - София" тя поиска компенсации и за общинските транспортни дружества - "Метрополитен" ЕАД и "Столичен електротранспорт" ЕАД заради поскъпването на цената на тока.