От ЕВН съобщиха, че към 14:00 ч. с нарушено електрозахранване във високите части на Родопите остават населени места основно в област Смолян, където снеговалежът е продължил и през изминалото денонощие.

Единствените големи населени места в областта, които към момента имат проблеми със захранването, са Чепеларе и Лъки.
Причината е падането на дърво върху въздушен електропровод вчера следобед - събота, което е довело до усукване на железен стълб и отново е прекъснало електрозахранването, след като екипите на EVN били успели да го възстановят по-рано през деня.

Проблемната ситуация с достъпа и физическата доставка на материали до повредения стълб е причината за забавяне на възстановителните дейности, които се очаква да приключат в близките часове на неделния ден.

Екипите на EVN изчакват също разчистването на пътя до с. Мугла, за да започнат и там възстановителни дейности, като за целта са осигурени необходимите материали.

В област Пловдив продължават възстановителните дейности в района на селата Бойково и Дедово.

По-рано бе съобщено, че стотици селища и курорти са без ток заради усложнената зимна обстановка. Аварирали са електропроводи, захранващи подстанции "Северни Родопи" и "Ардино". Заради обледеняване на електропроводи е имало аварии в района на Банско и Благоевград.

Без електрозахранване освен Чепеларе и Лъки, са били Пампорово и Сърница. В Смолян без ток е останал квартал Станевска, както и много селища в района на Елена и Трявна.

В неизправност са два електропровода, снабдяващи Боровец, което остави курорта ни няколко часа без ток.
Към  14.00 часа  днес е  възстановен  и  е  подадено  напрежение  и  по авариралия  втори  електропровод 20 kV, чрез  който  да  се  осигури  нормалното  захранване  на  курорта  „Боровец".

Около 40 души, между които и над 10 деца, са блокирани на хижа Дряновщица, над Брестовица.

Няма ток заради снегонавяванията са в част от Пловдивска област. В района на община Първомай засегнати са селата Ночево, Бор, Извор, Дедево Бойково, Чурен и Скобелево. Без ток остават и селата над Асеновград - Павелско, Орехово и Хвойна.

Обстановката вчера бе силно затруднена от снегонавявания, паднали дървета по електропроводите в планинските части и затруднения достъп по пътищата.

13 екипа продължават работата си, за да възстановят електричеството на 50 села в Габровско. Постепенно обстановката в общината се нормализира, но последиците от 20-часовия обилен снеговалеж в съботния ден са сериозни, информираха от общинския съвет за сигурност в Габрово.

Хляб и хранителни продукти са били доставени на всички бедстващи населени места, автомобилите не са успели да пробият пътя до две села - Мрахори и Прахали.