Стотици врачани ще се изкачат утре по планинските пътеки до връх "Околчица" във Врачанския балкан, за участват във всенародното поклонение за Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Традицията е установено преди повече от столетие, когато ботеви поклонници от цялата страна се стичали на 1 юни в града, за да тръгнат рано сутринта на следващия ден към планинските върхове, където се разразява последното сражение на легендарната чета, а след него, в падината "Йолковица", Войводата пада смъртоносно прострелян само с един изстрел от пушка. Началото на този второюнски поход и тогава, и сега се дава с оръдеен залп и запалване на огън по върховете над Враца.

Изкачилите планината ще се присъединят към останалите хиляди поклонници от цялата страна, събрали се в подножието на белокаменния опълченски кръст на връх "Околчица", за да участват в митинга-поклонение, който започва от 11 часа. Сред тях ще бъдат повече от 860 участници в Националния туристически поход "По стъпките на Ботевата чета "Козлодуй-Околчица".

Очаква се в митинга да участва председателят на Народното събрание Михаил Миков, който утре ще бъде официално посрещнат в 9,40 пред сградата на Общината от кмета на Враца и председател на Ботевския организационен комитет Николай Иванов. Всенародното поклонение утре ще започне с възстановка на последния бой на Ботевата чета от дружество "Традиция". Молебен за България ще бъде отслужен от Врачанския митрополит Калиник.

Ботево стихотворение ще бъде изпълнено от актьорът Борислав Борисов. Митингът ще бъде открит от кмета на Враца Николай Иванов, слово ще произнесе председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Точно в 12 часа сирени ще възвестят "минута мълчание" в знак на преклонение пред Христо Ботев и героите на България. В параклиса на паметника свещеници от Врачанска епархия ще отслужат "Трисагиум"- заупокойна молитва за загиналите за свободата на Отечеството.

Възпоменателните чествания "Ботеви дни-2013" във Враца, които се провеждат под патронажа на президента Росен Плевнелиев, ще
завършат с концерт на ансамбъл "Българе" от 19 часа в залата на врачанския театър.