Строителна фирма скъса кабел 10 киловолта и за близо час остави без електрозахранване 1800 души в центъра на София в района на бул. "Дондуков" и ул. "Г. С. Раковски". Това съобщиха от ЧЕЗ "Разпределение".

Това е трети случай на скъсан кабел при несъобразени изкопни дейности от началото на седмицата. На 10 септември бе скъсан кабел 20 киловолта, в резултат на което без електрозахранване за около 1 час останаха около 1000 жители на кв. Требич, кв. Илиянци, кв. Нови Искър и с. Мрамор, а на следващия ден за около 30 минути без ток останаха около 3100 души на кв. Панчарево, Герман и Кокаляне.

"Орландовци" и центъра на София останаха без ток заради изкопни дейности

"Орландовци" и центъра на София останаха без ток заради изкопни дейности

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ също е била без ток

"Навременното съгласуване на строителните и ремонтните работи е изключително важно, защото ще предотврати неудобствата за домакинствата и бизнеса", заяви Васил Василев от ЧЕЗ.

Строителните проекти би трябвало предварително да се съгласуват с електроразпределителната компания. В рамките на това съгласуване дружеството в писмен вид информира строителя, че е длъжен да го уведоми за деня и мястото на стартиране на изкопните дейности. В голяма част от случаите, обаче, тези изисквания не се спазват. Освен това, често пъти информацията за стартиращите строителни дейности се получава предходния ден или в деня на тяхното стартиране, което прави реакцията на електроразпределителното дружество много трудна.