От Русе започват Националните тържества по повод 130 години от създаване на Военноморските ни сили, предаде БНР.

В програмата е предвидена военноморска церемония за полагане на венци пред Паметника на моряка и концерт на представителния духов оркестър на Военноморските сили.

В продължение на седмица в крайморските общини Военноморските сили ще отбележат празника с поднасяне на венци и издигане на знамена. Кулминацията ще е на морската гара във Варна.

Командващият контраадмирал Пламен Манушев каза, че заради финансовата криза се прави преглед на приоритетите за Военноморските сили.

Няма да може без това участие на фрегатата "Дръзки" в учението, където ще сглобим бойна група за бързо реагиране на НАТО, без участието в операция "Актив Индевър", без сертифицирането на базовия миночистач "Прибой" на това турско военноморско учение от екип на НАТО, категоричен беше той.

Това е ангажимент не само на флота на въоръжените сили, това е ангажимент на нашата страна, по което съдят колко сме лоялни партньори и съюзници и как изпълняваме нашите задължения.

Според Пламен Манушев, скоро България трябва да има и нови бойни кораби. "Без корвети за вбъдеще няма да може, обясни той и добави - "Сега ги имаме, но в бъдеще, знаете, тези кораби съвсем не са последно поколение."

Контраадмирал Манушев посочи, че засега флотът ни се готви за операция по залавяне на пирати. В новата стратегическа концепция на НАТО се очаква да има подобни ангажименти.