Община Тетевен начисли неустойка на снегопочистващата фирма "Еко-Титан" ЕООД заради многото оплаквания на граждани, че не чисти снега по улиците.

От общината съобщиха, че администрацията също извършва редовен мониторинг на снегопочистването и се упражнява постоянен, периодичен и внезапен контрол - който също е установил пропуски по изпълнението на договорите.

До конкретната санкция се стигна, след извършени проверки на зимното поддържане и снегопочистване на уличната пътна мрежа и получените протоколи за месец януари, поясниха от общината, допълвайки:

"Подобно действие се осъществява за пръв път от страна на общинската администрация към снегопочистваща фирма".

Договорите за зимно поддържане и снегопочистване на уличната мрежа на останалите населени места от общината, се сключват от кметовете на кметства. Те поемат отговорността и контролът по осъществяването на планираните дейности по тези договори.

Въпреки тежките метеорологични условия, съпътствани от проблеми от всякакво естество, в общината не се допусна да възникнат бедствени ситуации през месеците декември 2016 г. и януари 2017 г., похвалиха се от местната власт.

Пътищата и улиците са били проходими при зимни условия.

По данни на метеоролозите от десетилетия не е имало толкова дълъг период с трайни минусови температури. Средната височина на снежната покривка за декември 2016 г. е била 17 см (регистрирана е в 10 дни от месеца), а за януари 2017 г. е била 32 см (регистрирана в 31 дни от месеца).