Тръбата, която ще докара до Перник рилска вода, вече е стигнала до града, пише "24 часа", позовавайки се на местни жители, които са видели това през почивните дни.

Събота и неделя бе затворена за движение т.нар. вътрешноградска магистрала в района на бившия домостроителен комбинат, откъдето минава 13,5-километровият водопровод. Оттам до свързването на тръбата с водопроводната мрежа на града остава по-малко от километър.

"Свързването на тръбата ще стане тези дни и след като се проведат изпитания на тръбата и на резервоара, системата, която ще докара вода до града през ВиК мрежата на "Софийска вода", ще е готова", заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

По думите му, това ще стане още преди края на следващата седмица, а твърде възможно и в началото на седмицата.

По принцип изграждането бе обещано от изпълнителя до средата на март. Строителят на тръбата и съоръженията по нея е държавната фирма "Монтажи". Принципал на фирмата е министърът на икономиката Емил Караниколов.

Тя започна изграждането по член от Закона за обществените поръчки за аварийно строителство без търг. Освен полагането на тръбата се правят резервоар и помпена станция. След като водата бъде пусната, достъпът на пернишката ВиК система до язовир "Студена" ще бъде временно прекратен, за да може водоемът да се пълни по-бързо.

"Дебитът на вода по тази тръба ще е около 300 литра в секунда, колкото е сега потреблението на питейна вода в Перник в условията на воден режим. Това не позволява режимът засега да се отменя. Ако го отменим, все едно нищо не правим и скоро ще изпаднем в същото положение", обяви кметът Владимиров.

Според него водният режим ще продължи още поне месец и половина въпреки прогнозите за дъждовно време и повишения дебит на вода към язовира.

Евентуално облекчаване на водния режим за перничани може да има към началото на май.

Сега в повечето квартали на града хората имат достъп до питейна вода само в продължение на средно 6 часа в денонощието - от 16 до 22 часа, независимо дали е делник, или почивен ден.

Евентуално облекчаване на режима на водата ще означава, че водата ще бъде спирана само между 22 и 6 часа сутринта и това състояние може да продължи още една година, докато няма сигурност, че обемът на язовир "Студена" е запълнен до нивото от 25 млн. кубически метра.

Ограниченията падат, когато "Студена" стигне 12 млн. кубика. Сега в язовира има 4,8 млн.куб. м вода.

От "В и К" - Перник съобщиха по-рано, че водният обем на язовир "Студена" е 5 075 000 куб.м при капацитет 25 519 100 куб.м. Само за едно денонощие обемът е нараснал с повече от 200 000 куб.м. Днес е отчетен поредният рекорден приток - 3476 л/сек., разходът е 229 л/сек.

През януари язовирът почти достигна мъртвия си обем. От началото на февруари нивото му постоянно се покачва.

Ползване на питейна вода без ограничения в Перник може да има, когато нивото на язовир "Студена" стигне поне 12-13 млн. кубически метра, заяви изпълнителният директор на местното ВиК Борислав Иванов.

"Пълният обем на язовира е 25 млн. кубически метра, но това е само по документи. Нивото, което е нормално за експлоатационната сигурност на язовир "Студена", е 21 млн. кубически метра", каза той.

В сряда среднодоненощният приток към язовира е бил 2168 литра в секунда, докато оттокът е бил 252 литра в секунда.

"По принцип се стремим да е около 230 литра в секунда, но понякога достига повече. Иначе само капацитетът на тръбата, която ще докара рилска вода в Перник, е 300 литра в секунда, но вероятно водата, която ще тече по нея, също ще е около 230-250 литра", каза той.

Според статистиката, годишното потребление на града е 27 млн. кубически метра, т.е. по изчислителен път може да се направи заключението, че до пълното прекратяване на режима на водата ще мине поне още една година.

Припомняме, бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

Решението за изграждането на водопровода, за да се вземе вода от "Белмекен" и да се доведе до Перник, беше взето от Министерски съвет като единственото възможно, което да подпомогне Перник и кризата с обема на язовир "Студена". Решението беше прието и с гласуване от Столичния общински съвет, с което се даде разрешение за включване към ВиК-мрежата на София.

Изграждането на водопровода ще струва 26 млн. лв., а премиерът заръча тя да се построи за 30, а не за 40 дни, както е планирано.