Три са проверките, които започнаха на плажовете в Созопол, съобщава БНР.

От Министерството на туризма, Общината и Басейновата дирекция инспектират ивиците след сигнал на концесионера за сериозни щети.

Очаква се до 1 юни плажовете "Созопол-централен" и "Харманите" да бъдат възстановени.

Министърът на туризма Марияна Николова обясни, че проверката ще покаже каква част от плажната ивица е отнета от дъждовете.

Тя посочи, че по отношение на предявените претенции от страна на концесионера държавата винаги се застрахова. Дадени са и указания за целогодишно застраховане.

Община Созопол не се притеснява за плажовете - нямало никакви щети

Община Созопол не се притеснява за плажовете - нямало никакви щети

Нямало изменение на екологичната обстановка

"Това, което проверката установява, е, че концесионерът се е застраховал само за конкретните месеци, които са за сезона. Така че той е имал такава възможност да застрахова своите преместваеми обекти", подчерта Николова.

Тя припомни, че концесионерът вече бе глобен със 7 300 лева заради неправомерно изграждане на диги.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев изрази мнение, че пораженията по пясъчната ивица не са сериозни - имало една разрушена част от подпорна стена, която отделя градския плаж от градската градина. Тази стена по мнение на МОСВ и от Министерството на туризма е в концесията на концесионера и той има отговорност да се грижи за нея.

Янакиев обясни, че на плаж "Харманите" се събира водосборът от местността Хаджи Али дере и това би трябвало да е известно на концесионера.

Той посочи, че ако общината бъде задължена да направи дълбокоморско заустване на дъждовната канализация, ще търси финансова помощ от държавата.

Проливните дъждове и бурни вълни отнесоха плажовете на Созопол

Проливните дъждове и бурни вълни отнесоха плажовете на Созопол

Положението било много тежко

Припомняме, вчера стана ясно, че проливни дъждове и бурни вълни са"изяли" двата най-атрактивни плажа в Созопол - "Централен" и "Харманите".

На Централния плаж в Созопол по-голямата част от пясъка е отнесен в морето, а подпорната преградна стена, разделяща ивицата от морската градина, е срината до основи. По думи на управителя на концесиониращата компания Кирил Спасов положението е критично и са необходими спешни мерки за запазване на пясъка, който е останал и за възстановяване на огромните количества, отнети от морето.

По тази причина министърът на туризма Марияна Николова разпореди спешна проверка на двата плажа.