Държавата ще изпълни своите ангажименти, за да са спокойни хората.

Това каза министър Цветан Цветанов при посещението си в наводненото село Сливовица.

Тази сутрин вицепремиерът се запозна със ситуацията на място и разговаря с хората, останали от другата страна на полуразрушения мост. Веднага след като река Бебровска се е поуспокоила, колегите са започнали прочистване на коритото  и ситуацията към момента е овладяна, каза министър Цветанов.

Ще бъде назначена комисия, която да осигури покриване на загубите от наводнението. Пред пострадалите хора министърът обясни още, че до края на работната седмица кметът на община Златарица Пенчо Чанев трябва да изготви проект за възстановяването на моста и да го депозира в Министерски съвет.

Ще бъде свикана Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и ще се отпуснат средства за възстановяване на моста и почистване на дерето.

Всичко това трябва да се случи максимално бързо, според министър Цветанов, защото наближава летния сезон и по този път ще трябва да се движи селскостопанска техника.

Припомняме, пет села в община Златарица бяха откъснати от света, след като придошлата река Сливовица събори моста в село Сливница. Наводнени са около 10 къщи и кметството в с. Росно.

Свикан е областният кризисен щаб, тъй като девет човека са били в бедстващо положение при наводнението в село Сливовица.

Всички водоеми на територията на област В. Търново са под непрекъснато наблюдение. Към момента няма населени места застрашени от наводнение.