Двама туристи оцеляха по чудо, след като близо денонощие бедстваха в Стара планина над Калофер, съобщава Нова телевизия.

Снощи при планински преход мъжете на 25 и на 26 години са се сблъскали с вълци, паднали са в пропаст и часове наред са мръзнали в река. Няколко планински спасители са участвали в акцията по издирването им.

Младите мъже поели от Калофер към връх Ботев в неделя по обяд при неблагоприятно време с мъгла, влага и вятър. Те са се придвижвали по зимната пътека на маршрута.

Спасиха турист, паднал в 15-метров водопад край Беласица

Спасиха турист, паднал в 15-метров водопад край Беласица

Акцията е продължила 9 часа заради трудния терен

Кметът на Калофер Румен Стоянов разказва, че при изоставен трафопост туристите се натъкнали на вълци и побягнали панически назад. Тогава обаче пропаднали в улей, минаващ през силно пресечена местност.

По думи на Стоянов единият от тях успял да се задържи и продължил към върха. Другият паднал до реката и вървейки по нея, стигнал до хижа "Рай", откъдето дал по телефона координатите си на спасителите.

Другият мъж пък достигнал връх Ботев, откъдето също стигнал до хижата. Минавайки оттам, съобщил на хижаря за случилото се, който пък сигнализирал на ПСС. След това младежът е слязъл при колата си и е разбрал какво се е случило с приятеля му.

Спасяват турист около хижа "Рай" в Стара планина

Спасяват турист около хижа "Рай" в Стара планина

Мъж е подплашил диво прасе и то го е ранило