Жители на Карнобат започнаха подписка в защита на бизнесмена Миню Стайков, предаде БНР.

Той е в ареста повече от 8 месеца.

Припомняме, Стайков е обвинен за ръководене и за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления, пране на пари и за злоупотреби с еврофондове. С допълнително обвинение той се сдоби н началото на май, когато стана ясно, че Специализираната прокуратура разследва 8 души за престъпления с евросредства по ПРСР и Програмата за конверсия на лозята, като зам.-главният прокурор Иван Гешев определи разследването като "разбиване на империята "Карнобат".

Миню Стайков започва гладна стачка в ареста

Миню Стайков започва гладна стачка в ареста

Той е обвинен за злоупотреба с евросредства

Миналата седмица стана ясно, че бизнесменът започва гладна стачка в ареста заради "несправедливата съдебна система".

Организаторите на подписката ще изпратят и петиция до Народното събрание.

В инициативния комитет са включени общински съветници, бизнесмени и жители на града. Те събират подписи в защита на Стайков пред читалището в Карнобат.

По думи на един от инициаторите - адвокат Стефан Кенов, петицията до Народното събрание ще има три основни искания. Едно от тях е преразглеждане на законодателството и определяне на максимален срок, в който човек, задържан под стража, може да стои без присъда и без внесен обвинителен акт. На второ място - ако може, това да бъде свършено колкото се може по-бързо, добави Кенов. Той посочи, че последното искане е да се преразгледа цялото законодателство по отношение на задържаните под стража.

От Инициативния комитет настояват българското законодателство да бъде съобразено с Европейската харта за правата на човека.

Миню Стайков остава в ареста

Миню Стайков остава в ареста

Алкохолният бос ще се лекува в МВР болница