Тестовете за коронавирус в Пловдив по метода ELISA ще се правят по домакинства, а не на отделни хора. Това обяви главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от БНР. Той се срещна в пловдивската областна управа с медицинския щаб, за да обсъди с експертите и администрацията организацията на тестването.

Той обясни, че те ще бъдат определени на случаен принцип в 30 точки на града. Проучването ще даде представителни за страната резултати за разпространението на коронавируса у нас

По негови думи това ще бъде първото проучване, което дава реална картина на средно засегната област за серопревалентност, т.е. колко хора са се срещали с вируса.

Пробите ще бъдат направени в основната лабораторията на УМБАЛ "Св. Георги". Тези, които бъдат установени като носители на вируса, ще бъдат тествани и с PCR тестове.

Очаква се проучването да приключи в рамките на 10 дни. 20 екипа от по двама души ще правят тестовете, като общо в проучването ще бъдат ангажирани между 40 и 50 души.

Доц. Кунчев прогнозира, че то ще струва около 30 000 лева.

От своя страна областният управител Дани Каназирева посочи, че е бил увеличен броят на пробите, за да останат неизследвани хора и така да се разшири обхватът на заразата в населеното място.