Най-голямото Кюстендилско село - Яхиново е в протестна готовност срещу проект за цех за преработка на пластмасови отпадъци в селото. Това каза кметът Софка Скоклева.

В селото живеят около и 2 200 жители и още около 1000 работоят зад граница.

Според бизнеснамарението в цеха ще се обработват по 500 килограма пластмасови отпадъци на час, по 4 тона дневно. Технологията предвижда раздробяване и измиване на отпадъка, гранулиране на крайния продукт. Цехът трябва да бъде изграден на 4 дка в двора на бившото АПК. 

БСП десетки пъти алармирали за водата и боклука, но никой не ги чул, оплака се Нинова

БСП десетки пъти алармирали за водата и боклука, но никой не ги чул, оплака се Нинова

Предлагали и решения

Фирмата-кандидат очаква насрочване на процедурата по ОВОС за обекта.

Хората от Яхиново са категорични, че няма да допуснат изграждането на подобен цех. Те припомнят, че сега в цялата страна се правят проверки и се установяват площадки за нерегламентирано депониране на отпадъци, които идват от чужбина, най-често - Италия.

"Сега се разгоряха дебати в цялата страна относно тези бали с боклуци. Хората вече не търпят подобно нещо и се надявам инвеститорите да се откажат", каза кметът Софка Скоклева. Тя очаква институциите да не позволят настаняването на цех за отпадъци в тяхното село. Преди месец от инициативния комитет срещу проекта за цеха за отпадъци на общо събрание гласуваха и изпратиха писма до всички инстанции това да не допусне, но отговор няма отникъде. 

Още 7 места се проверяват за боклук на Ндрангета

Още 7 места се проверяват за боклук на Ндрангета

Санкция за всеки, който е правил далавери, обеща Борисов