Обществена поръчка за проектиране на охранителни канали, които да улавят скатните води, ще обяви Община Стара Загора. Целта на проекта, разработен от проектанта Трайчо Николов, е водите да не се стичат по улиците на града и да увреждат инфраструктурата.

От общината посочват, че настоящата канализационна система на града не може да обхване водите при силни дъждове. Охранителните канали, с които Стара Загора е разполагала, са били унищожени през 70-те години на миналия век. По тази причина в момента дъждовните води от кв. "Лозенец" се изсипват по скатовете към центъра.

Предвижда се и 800-метровият охранителен канал в кв. "Лозенец", който не функционира, да бъде изчистен и възстановен. Дъждовните води няма да влизат в канализационната мрежа, а ще се отвеждат в две посоки - на юг към река Берекетска и на изток към река Бедечка.

Проектът предвижда изграждане на охранителни канали от кв. "Лозенец" към парк "Митрополит Методий Кусев", като трасето ще минава от запад на изток и ще продължава като закрито съоръжение по ул. "Августа Траяна" до река Бедечка.

Зам.-кметът на Стара Загора Янчо Калоянов посочи, че общината ще търси външно финансиране за реализацията на проекта.