Жители на Стрелча излизат на мирен протест в защита на отстранения кмет Стойно Чачов, съобщава БНР. Проявата е организирана спонтанно във Фейсбук.

Припомняме, преди дни мандатът на Чачов беше предсрочно прекратен от Общинската избирателна комисия заради участието му в частна фирма. Проверка по сигнал установи, че фирмата на Чачов -"Българска асоциация по белот", е регистрирана още през 2015 г. и все още не е заличена. В Търговския регистър е записано, че дружеството може да провежда спортни събития, както и други дейности, позволени от закона.

Въпреки че Чачов е бил собственик на фирмата и през първия си кметски мандат, тогава този факт е останал незабелязан.

Отстраниха кмета на Стрелча

Отстраниха кмета на Стрелча

Решението може да се обжалва

Кметът на Стрелча е категоричен, че ще обжалва решението пред Административния съд в Пазарджик. Дотогава той ще продължи да изпълнява кметските си ангажименти.

Срокът за обжалване е 7 дни.

Припомняме, първият мандат на Чачов като кмет също не премина гладко. 

На 12 март 2019 г."Икономическа полиция" влезе в общината в Стрелча заради сигнал за натиск върху служители.

Ден по-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че за деянието си Чачов може да получи до 6 години затвор.

На пресконференция кметът категорично отрече да е оказвал психологически натиск върху служителите си. Той коментира, че полицейската акция срещу него била "бразилска сапунка".

Тогава прокуратурата настояваше кметът да бъде отстранен , за да не влияе върху показанията на подчинените си. Срещу стрелчанския кмет е повдигнато обвинение за оказване на принуда върху служители. Той поискал 19 служители на Община Стрелча, на които е наредено да си напишат предварително молбите за напускане.

На 29 март Панагюрският районен съд обаче отказа да отстрани от длъжност кмета на Стрелча Стойно Чачов.