Община Свиленград изисква родителите да имат поне средно образование, за да получат еднократна финансова помощ за новородено дете, съобщи bTV.

От тази година в Община Свиленград помощта за първо новородено дете се вдига на 400 лева, а за всяко следващо до трето дете - по 500 лева. Условието родителите да получат тези пари, е да имат поне средно образование.

ВМРО предлага помощи за раждане на деца според нивото на образование

ВМРО предлага помощи за раждане на деца според нивото на образование

200 лв. за родителите със средно образование, 250 лв. за бакалаврите, а 300 за магистрите

Въвеждането на допълнителен критерии е било предложено по време на обсъждане в комисиите, каза Стамо Димитров, общински съветник от БСП. Миналата година общината е изплатила еднократна помощ за 130 новородени деца. Ако критерият образование беше валиден, вместо тези 130, ще се дадат само на 100, каза Пенка Балджиева, експерт в ГРАО в община Свиленград.

Хората, които не биха получили подобна помощ, са предимно жители на ромската махала и нейните обитатели не са съгласни с подобен критерии.

Здравният медиатор на общината, който също е от ромски произход, приветства въвеждането на новите критерии. Той, и съпругата му са висшисти.

"Съгласен съм, тъй като това е един вид мотивация за този етнос, че трябва да бъдат образовани, а да не раждат толкова рано", коментира Симеон Апостолов, здравен медиатор.

Топим се със 144 души на ден

Топим се със 144 души на ден

Личните лекари не изпълняват спешна помощ

Другите обитатели на махалата смятат мярката за дискриминационна.

"Не е редно на едните да има, на другите да няма, защото нямаш средно образование. А пък те знаят много добре, че нашите роми, от малцинствата, нямат средно образование", каза Валентин Ангелов.

Топим се с 50 000 души годишно

Топим се с 50 000 души годишно

Видин е с най-сериозен демографски проблем

Общинския съветник, инициирал образователния ценз като условие за получаване на еднократната помощ при раждане, е категоричен, че не делят хората на расов или верски принцип.
Целта е да помогнат образованите хора. Този град има нужда от образовани хора, за да се развива, категоричен е Стамо Димитров. Според общинарите от Свиленград образователният ценз не е новост за страната ни при даване на този вид еднократна помощ. Подобен критерий действал и в Ботевград например.

За 7 години около 400 000 сънародници са напуснали България

За 7 години около 400 000 сънародници са напуснали България

Над 1,5 млн. българи са в страни от ЕС