В Плевен, Видин и Варна пушат най-много цигари без бандерол.

Нелегалната търговия с цигари в България за пореден път отчита рекордно ниски нива, обобщават от "Инициативата срещу незаконната търговия", които регулярно оповестяват данните от тримесечното проучване на празните опаковки на цигари.

Задържаха близо 40 000 нелегални цигари на "Дунав мост-Русе"

Задържаха близо 40 000 нелегални цигари на "Дунав мост-Русе"

Тютюневите изделия и спиртните напитки са иззети

През последните години на българския пазар се открояват няколко устойчиви тенденции, характеризиращи събраните празни опаковки - наличност на фалшификати на известни международни марки, наличие на продукти с опаковки, обозначени за безмитна търговия, цигари с неизвестни марки от типа illicit whites (марки без аналог на легалния пазар, които са създадени единствено с цел незаконно разпространение) и, че едни и същи марки остават водещи на незаконния пазар.

Резултатите показват, че в основната извадка от 20 града има два града с нулево ниво на потребление на незаконни цигари - Благоевград и Перник през последното тримесечие от 2020 г.

Отриха 60 000 къса нелегални цигари в кола по време на акция в Силистра

Отриха 60 000 къса нелегални цигари в кола по време на акция в Силистра

Двама души са задържани

Делът на незаконни цигари в Свиленград се изменя доста динамично, като през 3-тото тримесечие на 2020 г. нивото е било сравнително високо - 23.0%, но през 4-тото тримесечие е значително по-ниско 2%.

Поставеният фокус от институциите върху борбата с контрабандата дава дългосрочни резултати, включително и в усложнената епидемична обстановка, с което успешно се защитава легалния пазар в страната.

Над 8 млн. къса нелегални цигари задържаха в район "Искър"

Над 8 млн. къса нелегални цигари задържаха в район "Искър"

Предотвратената щета е за над 3 млн. лева

Поддържането и занапред на постигнатите ниски нива на нелегалната търговия заедно с осигуряване на предвидимост в регулаторната среда са ключови за стабилността на пазара и събираемостта на приходите, отбелязват от "Инициативата срещу незаконната търговия".