Вагонът с навявания от сняг в коридора, по вратата на вагона и във връзката със съседния вагон не е пътувал по маршрута София - Мездра. Той е от композиция, пристигнала с нощния влак Варна-София. В този вагон не са пътували хора. Това съобщават от БДЖ.

От железопътния превозвач са направили незабавна проверка, след като гражданин е изпратил към медиите фотографии от замразени вагони.

Снимките са придружени от текст, който гласи: "Вагоните по трасето София - Мездра са проходими при зимни условия, няма страшно. Малко е пестено от опесъчаване, ма поне влакчето дойде само с 30 мин. закъснение. На тия в обратната посока, влакът им изобщо не дойде. Ивайло Московски, кво прайм брат?".

Въз основа на проверката си от БДЖ информират, че при подготовката на нощния влак София - Варна за обратно отпътуване към морската столица на Централна гара е установено, че в този вагон има повреда на отоплението. Освен това врати и прозорци на купетата били оставени отворени.

Веднага е издадена диспечерска заповед номер 423, с която бързият влак 2611 от София за Варна е заминал с намален състав. Повреденият вагон е изваден от състава на влака за извършване на ремонт.

От БДЖ коментират, че ако снимката е направена по време на движението на нощната композиция, влакът е бил на Мездра около 6.00 ч. сутринта и съответно няма дневна светлина.

На пощата на БДЖ имейлът от първата медия, поискала коментар, е изпратен в 12.16 часа. Влакът обаче пристигнал на гара Мездра в 12.20 - 4 минути по-късно.

Затова от железопътния превозвач изтъкват, че снимката е направена в София преди да започнат технологичните процедури по подготовката на влака за заминаване. В този период в композицията не би трябвало да има нито един пътник.

От БДЖ са категорични, че повреденият вагон не е пътувал във влака София - Мездра и уверяват, че могат да го удостоверят със задължителните документи, които са придружавали композицията.