Няма водна криза във Варна.

В това увери областният управител на Варна Стоян Пасев, цитиран от БНР.

Той посочи, че проверки на язовирите се извършват редовно и дори да няма валежи има достатъчно водни количества поне за година, без да се налага воден режим.

Новият режим на водата в Перник е намалил авариите

Новият режим на водата в Перник е намалил авариите

Емил Караниколов и Николай Нанков гледат язовир "Студена"

"Област Варна взема вода от два водоизточника. Единият водоизточник е язовир "Камчия", който е държавен и се стопанисва от ВиК Бургас, а другият водоизточник са карстовите извори в Девня. Може да се прехвърли както изцяло да се ползва водата от "Камчия", както изцяло да се ползва вода и от карстовите извори. Така че не виждам Варна да е пред каквато и да е водна криза", каза той.

От партия "Възраждане" внасят писмо с въпроси към Пасев относно състоянието на язовирите в региона.

"Какви наказания ще понесат отговорните длъжностни лица за предизвиканата водна криза във Варна, защото има водна криза. И на трето място, най-важният за нас въпрос като граждани - ще има ли воден режим във Варна и областта. Ще чакаме отговори още в понеделник. Защото ситуацията е критична и изисква бързи действия и съответно бързи мерки", питат те.

Воден апокалипсис в страната не се задава, успокоява МРРБ

Воден апокалипсис в страната не се задава, успокоява МРРБ

Само язовир "Бебреш" в Ботевград е критичен

"Воден апокалипсис в България не се задава. В последните дни има спекулации за състоянието на много язовири в страната, чиято цел е да се всява страх сред населението".

Това каза по-рано днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която даде брифинг за състоянието на язовирите в страната.

Заради различните спекулации, че в някои язовири няма вода, тя изчете справка, поискана от ВиК дружествата и общините.

"Напоителни системи": Нямало нерегламентиран теч на вода от язовир „Бебреш“

"Напоителни системи": Нямало нерегламентиран теч на вода от язовир „Бебреш“

Не са видели байпасни връзки за нерегламентирано подаване на вода

Припомняме, че Националният статистически институт съобщи данните за 2018 година, според които общите загуби на вода възлизат на 499 млн. м3, което е 56.4% от подадената вода (56.8% за 2017 г.). Преобладаващата част са загубите при транспорта на водата (реални загуби), като през 2018 г. те се оценяват на 425.6 млн. куб. метра.