В момента обемът на язовир "Студена", който захранва Перник, е 3.8 млн. литра. Това каза на брифинг зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Той обясни, че министърът на икономиката Емил Караниколов е на място, там отива и Нанков

Аварийният план на правителството за Перник - след дъжд качулка

Аварийният план на правителството за Перник - след дъжд качулка

Тези неща е трябвало да се направят много отдавна

Предприети са мерки от аварийни групи и спелеолози, които да намират източници на вода, които ще бъдат вкарани в язовира, зад да се увеличи притокът.

Нанков увери за пореден път, че цената на водата в Перник няма да бъде увеличавана, макар че местното ВиК е в тежко финансово състояние и има много несъбрани вземания.

От своя страна министърът Петя Аврамова добави, че авариите в града са намалели, след като градът е минал на едноразов режим на водата, а това означава само един път на ден да се пуска и спира водата на жителите. 

РЗИ-Перник издаде решение за затваряне на детска градина

РЗИ-Перник издаде решение за затваряне на детска градина

Причината - установено несъответствие в качеството на водата

Тя даде и справка, че от 18 ноември до 30 декември има 494 аварии, 427 са до 20 декември, а откак на тази дата е започнал едноразовият режим, авариите са намалели два пъти и сега са само по 6 на ден.

"Тогава водата се изливаше по улиците. Всяка капка е важна", каза Аврамова.

Тя добави, че в момента по спиране на авариите работят екипи на местното ВиК, както и други дружества от страната. 

Воден апокалипсис в страната не се задава, успокоява МРРБ

Воден апокалипсис в страната не се задава, успокоява МРРБ

Само язовир "Бебреш" в Ботевград е критичен

Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г.

За кризата с водата в Перник се разбра дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Бивш директор на дирекция "Управление на водите" в МОСВ заяви, че 1/3-та от язовир "Студена", който снабдява Перник и околните села с вода, е била безпричинно източена. Източването било през втората половина на 2018 г. ВиК Перник разполагат със собствен ВЕЦ към язовир "Студена".

Според заключението от проверката на Районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата.

Премиерът Бойко Борисов видя "февруарски сценарий" срещу управлението (с протести срещу поскъпването на тока падна неговият първи кабинет - б.р. На 20 февруари 2013 г. правителството "Борисов-1" подаде оставка след Антимонополните протести, започнали на 5 февруари 2013 г.).

Сегашното правителство ("Борисов-3") ще даде още 30 млн. лева за справяне с кризата.

В отговор на обвиненията на Корнелия Нинова министърът на околната среда и водите Нено Димов определи именно БСП като най-големият провал във водния сектор.