Възстановяват умъртвяването на животните в огнищата на зараза от четвъртък.

Това съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев след заседанието на Оперативния щаб за борба с чумата по животните.

Припомняме, евтаназирането на животни бе разпоредено със заповед на БАБХ за села в Ямболско. Там вече има засилен контрол и всички автомобили се дезинфекцират.

Евтаназират дребни преживни животни в Ямболско

Евтаназират дребни преживни животни в Ямболско

Причината е чума по дребните преживни животни

Полицейското присъствие в съответните региони ще бъде засилено. Усилено ще бъде и присъствието на униформени служители по границите.

Валентин Радев допълни, че по сухопътната граница между България и Румъния се изгражда ограда от бодлива тел, за да не могат заразени с чума животни да влязат в страната.

По думите на земеделския зам.-министър Атанас Добрев на предстоящия националния съвет ще бъдат набелязани превантивни действия в отговор на установени в Румъния случаи на зараза от африканска чума по дивите прасета.

Мерките са за държавната граница Силистра - Дуранкулак. Там районът е почистен, опъва се мрежа, за да не се допуска дивечът да пресича през румънската граница. Последното огнище е констатирано около Констанца.

"Трябва да направим бързи стъпки, загубихме повече от 24 часа заради забележките, които имаше, доказахме с документи, че действията са законни, показахме и заповедите, издадени от 19 юни, съгласно закона", допълни вътрешният министър.

5 огнища на чума потвърдени от лаборатории у нас и във Франция

5 огнища на чума потвърдени от лаборатории у нас и във Франция

Чумата е особено опасно заболяване, което се използва като биологично оръжие

Проверяват се входовете и изходите на трите села с установена зараза, спират се стопаните, които искат да водят стадата си на паша, въпреки забраната. Продължава засилената проверка - както на автомобили, прекарващи животни и месни продукти, така и по границата.

Контролът ще обхване както сухопътните, така и водните граници, включително и фериботите и пристанищата. Поставяме фокус включително и на железопътния контрол.

Мерките ще бъдат изключително строги. Затваряме зоните и умоляваме хората да се оттеглят от маркираните зони, както и да не предприемат пътувания към тях.

От МВР очакват и помощта на ловците, за да намалят популацията на дивите прасета.

След заседанието на Министерския съвет министрите Валентин Радев и Румен Порожанов проведоха поредно заседание на оперативния щаб за координиране на ситуацията и ограничаване на заболяванията по животните.

В него участваха главният секретар на МВР Младен Маринов, заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, директорът на Гранична полиция, директорите на областните дирекции-Бургас, Силистра, Добрич и Русе, директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев, директорът на ДАНС Димитър Георгиев, областни управители.

Симеонов: Спасихме чумата, през Средновековието за това са убивали хора

Симеонов: Спасихме чумата, през Средновековието за това са убивали хора

Променя се системата за инвалидност

Малко по-рано пред Министерския съвет имаше протест на животновъди, които изляха мляко и подпалиха вълна с искане за оставки.
Напрежението сред протестиращите се повиши. Полицията овладя желанието им да влязат в сградата на Министерския съвет, а техни представители се срещнаха със земеделския министър Румен Порожанов.

След това по разпореждане на премиера Бойко Борисов бяха уволнени зам.-министър Цветан Димитров.

Африканската чума по свинете свика по спешност епизоотичната комисия в Хасково

Африканската чума по свинете свика по спешност епизоотичната комисия в Хасково

В Гърция е забранен вносът на свинско дори за лична употреба

По разпореждане на премиера земеделският министър Румен Порожанов освободи още директора на дирекция "Животновъдство" Златка Възелова, директора на Дирекция "Директни плащания и идентификация на земеделските парцели" Георги Праматаров.

Освободен е и съветникът на земеделския министър - Бойко Синапов.