От септември може да се стигне до затваряне на видинската областна болница, съобщава Нова телевизия. Причината е колективната оставка, с която заплашиха над сто медицински сестри и лекари от здравното заведение.

Припомняме, от 13 юни видинските медици започнаха ефективна едночасова стачка с искане за достойни условия на труд и адекватно възнаграждение. Те се заканиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, след 20 юни ще стачкуват по два часа на ден. Ако и тогава не се предприемат мерки, ще последват колективни оставки.

Преди седмица лекарите обявиха, че напускат заради ниските си заплати.

Ананиев: Укрепваме, а не закриваме отделения в болниците в Северозападна България

Ананиев: Укрепваме, а не закриваме отделения в болниците в Северозападна България

В болницата във Враца отварят врати две нови отделения

Директорът на болницата обясни, че на този етап няма възможност възнагражденията на медиците да бъдат увеличени, тъй като в отделенията не могат да достигнат лимита от НЗОК.

Общините в Северозападна България ще търсят възможност да финансират образованието на студенти, които да започнат работа във видинската болница.

Припомняме, миналата седмица здравният министър Кирил Ананиев за пореден път увери, че отделения в болниците в Северозападна България няма да се закриват, а напротив - ще се укрепват. По-рано той обяви, че предстои преструктуриране на областните болници в Северозападна България. Заради последвалите остри реакции обаче дни по-късно той уточни, че не му е "минавало и през ума" да затваря областна болница. Въпреки уверенията му обаче във Враца медици излязоха на протест. Часове по-късно ги последваха и лекарите от Видин.

Медици от видинската болница готвят ефективен протест

Медици от видинската болница готвят ефективен протест

От четвъртък няма да работят по час на ден с искане за достойни заплати и условия на труд