Проектът "Визия за София" има за цел включване на гражданите в процеса на управление, а не само една група хора, партии или съвети да взимат решения за бъдещето на града.

Toва обяви в интервю за News.bg Любо Георгиев, директор на общинско предприятие "Софтпроект" и ръководител на екипа на "Визия за София". Той разказа за финалния елемент на изложбата "София утре" под куполите на Ларгото, както и какви са основните цели на проекта.

Ръководителите на проекта предлагат развиването на град, който не се разпилява из цялото поле, не се презастроява и използва много добре както човешкия, така и природния ресурс. "Все още имаме какво да извървим по тези пътечки", подчерта Любо Георгиев.

Проектът "Визия за София" предлага столицата да се развива като компактен град, който управлява умело ресурсите и се адаптира много добре към климатичните промени. Другата цел на проекта е да бъде създадена дългосрочна стратегия за града във всичките му аспекти - образование, икономика, градоустройство и транспорт.

Над 50% от столичани мислят, че София се развива към по-добро въпреки всичко

Над 50% от столичани мислят, че София се развива към по-добро въпреки всичко

Най-много недоволства срещу чистотата и мръсния въздух

Основните идеи на проекта са да бъде намалено решаването на проблемите на парче, от една страна, а от друга, да може да се планират средствата цялостно, качествено и да се постигне по-добър живот в столицата.

Изложбата има за цел да създаде дългосрочната перспектива за развитие на столицата. Тя е инициатива на Столичния общински съвет (СОС) още от предишния мандат и Георгиев се надява програмата да бъде приета от сегашния общински съвет.

Тя включва няколко аспекта, сред които сегашното състояние на столицата във всичките му аспекти, карти, компютри, екрани и статистки за това какво в момента е София.

Визията за града е както обща, така и много конкретна, защото в нея има мерки, които казват как да стигнем дотам, а не просто "това е една хубава картинка и да сме живи и здрави", подчерта Любо Георгиев.

На въпрос на News.bg какви са статистиките за това какво е София всъщност, Георгиев изтъкна, че столицата в момента е доста разнолик град. Той даде с пример градския транспорт и посочи, че в много аспекти столицата ни е достигнала максималния капацитет на уличната си мрежа.

Изследване показва София като топ туристическа дестинация

Изследване показва София като топ туристическа дестинация

С малки изключения

"Определено трябва да развива градския транспорт, колелетата и тротинетките. Има и сегрегация в града - много по-бедни и богати квартали, съществува и изолация между тях, което не е добре", предупреди ръководителят на проекта.

Той обясни, че в София има страшно много предприемачество и се създават много иновации, за които има нужда да се направи още една по-голяма стъпка към световния пазар. За тази цел могат да се включат както общината, така и държавата, препоръча Любо Георгиев.

По думите му хората в столицата са доволни от много неща в живота си, но виждат смисъл в това да бъдат въвлечени в управлението на града и взимането на решения в квартално ниво. "Много са различни фактите за София. Тук човек може да престои три дни и все нови неща да разбира", каза още той.

36% от зелените територии в София попадат в частни имоти

36% от зелените територии в София попадат в частни имоти

София е замислена като град-градина