Национализиране на стотици декари земи в столичния район "Панчарево" може да стане чрез решение на Столичния общински съвет, предупреди общинският съветник в София от ВМРО - Българско национално движение Карлос Контрера.

Обсъждането е насочено за 18 май т.г. с доклад на заместник-кмета по екологията на Столична община, в който се предлага около резервата "Бистришко бранище" на Витоша да се създадат още две зони - буферна и преходна. Аргументът е, че така резерват "Бистришко бранище" може да бъде включен в Програмата на ЮНЕСКО "Човекът и биосферата".

Според Контрера създаването на тези буферни и прилежащи зони е измислено, за да обслужат нечии интереси, които блокират развитието на Витоша.

"Така ще стане, че и една улица, един път, няма да може да се ремонтира, ако се приеме предложението.
Резерватът "Бистришко бранище" ще си остане резерват с или без това решение, смята общинският съветник.

Този ход, това предложение може да блокира за още неопределено време плана за управление на Витоша. А това означава безвластие, безвремие и още по-лошо бъдеще за планината, смята общинският съветник.

Контрера е поискал спешно становище от Министерството на околната среда и водите, защото по цялата преписка няма и един официален документ, който да показва кои точно територии ще се включат в тези зони (буферната и преходната), как това ще се отрази на хората и имотите им, както и на състоянието на планина Витоша.

В писмо си до МОСВ съветникът посочва, че докладът не е придружен с никакви солидни анализи. Правят се произволни твърдения и заключения без факти и обстоятелства. Контрера смята, че под маската на "еко защита" и в името на "международен имидж" се прави опит да бъдат де факто отнети или направени неизползваеми хиляди декари имоти в район "Панчарево" и в самата планина. Съветникът смята, че някой подвежда и систематично заблуждава по този въпрос администрацията на Столична община.

"Докладът се появи изневиделица. Предлага се създаване на някакви буферни и преходни зони. Но няма и една дума къде точно са те, колко са по площ, какво ще се случи с тези зони, какво ще могат, респективно няма да могат да правят собствениците. С други думи общинските съветници трябва да дадат съгласие за нещо неопределяемо, за бъдещо несигурно и неясно събитие", коментира казуса Карлос Контрера.

Според него това създава възможност за огромни злоупотреби, корупция, прокарване на всякакви интереси. Според него без ясни параметри се отваря широко вратата за злоупотреби. Става дума за имоти, които са в границите на район "Панчарево", дори за цели населени места, заяви той.

Предлага ни се едва ли не да национализираме имотите на хората, парцелите им, нивите им, даже къщите им и да ги подчиним на едни неясни правила.

Резултатът ще бъде липса на всякаква възможност хората да си ползват собствеността. В същото време ще се водят собственици и ще плащат данъци, обясни юристът. Според него това е т.нар. гола собственост - притежаваш, но нищо не можеш да я правиш.

Той определи като рисков ход одобрението на подобно предложение. "Нужно е подробно обсъждане, ако щете и допитване", каза Контрера.

Според него, т.нар. буферна зона може да обхване почти цялата туристическа зона, което значи, че и сегашните писти на Витоша няма да могат да се ползват. Това значи още разруха и съсипия на туристическите бази. Любопитно ми е какво ще обясняваме на столичани, ако стигнем до там и последната работеща писта да стане неизползваема, каза Контрера.

Някой е заложил доста пари в тези т.нар. биосферни резервати. Утре ще решат да ни сложат и бариери на Княжево или на Бояна и да ни събират и туристическа екотакса за ходене по пътеките, защото някой е решил, че туристите пречим на растежа на мъха по дърветата. Има една група хора - те жалят да овладеят контрола върху Витоша, да я ползват за частни интереси, а обикновеният гражданин да бъде отблъснат от планината, заяви общинският съветник от ВМРО.