ВМРО настоява незаконната сеч в градските паркове да стане криминално деяние.

Евродепутатът Ангел Джамбазки, общински съветници и кметове от ВМРО са изготвили проект за изменение в Наказателния кодекс, в който предвиждат незаконната сеч в градските паркове да бъде криминализирана.

Дърветата в столичния "Западен парк" намаляват постоянно

Дърветата в столичния "Западен парк" намаляват постоянно

Налагат се глоби на ромите, но никой не ги плаща

"Години наред парковете в урбанизираните територии не попадат в обхвата на чл. 235 от НК. И така се оказва, че тези, които изсичат неправомерно, транспортират и съхраняват дървесина, добита без разрешение от парковете в населените места, се разминават без никакво наказание. Изготвеното предложение и мотивите към него са насочени именно в посока на решаване на този правен, а и обществен въпрос", обясняват воеводите.

Според ВМРО сигналите за незаконна сеч в градските паркове са стоици. В същото време извършителите се разминават обикновено с глоби, които така и не плащат. Това предизвиква крайно негативен обществен ефект - декари паркови дървета изчезват, а въздухът в градовете става все по-мръсен. Патриотите посочват и примери - "Западен парк", "Северен парк" в София, парк "Аязмото" в Стара Загора, "Кайлъка" в Плевен, Шумен и други.

На съд за отрязани 14 дървета от "Западен парк" в столицата

На съд за отрязани 14 дървета от "Западен парк" в столицата

Обвиняемият се качил в каруца с впрегнат кон, стигнал до парка и с брадва започнал да сече различни видове дървета

Основният аргумент на ВМРО за криминализирането на този пит деяние е, че системността на тези явления и щетите, които се нанасят на зелената система, са с висока обществена опасност. Следователно единственият начин е криминализирането, за да могат полицията и прокуратурата ефективно да погнат бракониерстващите, посочват още патриотите.

Припомняме, по-рано днес беше констатиран пореден случай на незаконна сеч в столичния парк "Западен парк". По думите на жителите от кварталите в района ромите постоянно се изсичат дървета от парка.

"Още като общински съветник се борих за криминализиране на незаконния добив на дървесина от градските паркове. Всяка община има своите наредби, но те се оказват неефективни спрямо една част от населението - тези по гетата, които имат парка за бащиния и изсичат стотици кубици дървета на година. Такова е и мнението на много общински съветници и кметове, които също настояват за криминализиране на тази сеч и за твърди мерки спрямо бракониерите. Мисля, че е крайно време да се реши този въпрос, затова и с колеги от местната власт, и с народни представители предлагаме този законопроект. Убеден съм, че и останалите парламентарни групи в крайна сметка ще го подкрепят, защото ако я караме така, скоро няма да останат паркове в някои общини", категоричен е евродепутатът Ангел Джамбазки.

Общинският съветник и председател на групата на патриотите в СО Карлос Контрера също заяви, че идеята не е нова. "Вероятно някой ще се изкаже против с някакви формални аргументи. Като общински съветник вярвам, че това е и мнението на значителна част от местната власт. Ето защо настоявам да се приеме тази поправка в НК и да се осъждат ефективно на лишаване от свобода лица, които секат незаконно в парковете. Виждате, през последните месеци София пропищя - масова сеч в Западен парк, масова сеч в Северния парк... Имаше много репортажи. Циганите от гетата секат поголовно, горят или продават тази дървесина. После се чудим защо има замърсяване на въздуха. Досега не ги стряскаха глобите, но мисля, че след приемането на предложението на ВМРО и след осъждането с ефективни присъди на няколко такива разбойници, ще ограничим до минимум унищожаването на парковете."

Очаква се промените да влязат в сила до началото на следващия зимен отоплителен сезон.

МВР няма правомощия да спре сечта в столичния Западен парк

МВР няма правомощия да спре сечта в столичния Западен парк

Нямало престъпление в незаконната сеч