Проектът на Общ устройствен план на Царево предвижда строителство върху част от дюните на плажа, предаде БНР. За това предупредиха еколози.

Мирослава Петрова от Сдружение "Да запазим Корал" счита, че настоящият вариант е по-щадящ по отношение на урбанизираните територии.

"Около 10 години бяха необходими, за да се блокира строителството на база 38 незаконно издадени разрешения на основание подробни устройствени планове. Сега за наше учудване виждаме, че проектът за Общ устройствен план, който за плажа за природосъобразен туризъм "Корал" показва едни 122 декара и малко, от които много ясно по кадастър 90 декара са дюни. Върху цялата тази територия е проектирано градоустройство, което съдържа характер на урбанизирана територия за курортни и допълващи дейности. ", заяви тя.

Устройственият план на Царево разрешава строеж върху дюни според активисти

Устройственият план на Царево разрешава строеж върху дюни според активисти

Докладът за устройствения план на Царево е неизряден

Според нея, по този начин е заложена бомба в бъдещия устройствен план, защото по Конституция дюните са публична държавна собственост, върху тях не може да се строи, те не могат да бъдат докосвани. Те са природни забележителности. Тя припомни и казуса "Корал".

"Дали ще ни стигне цял един живот да осветляваме гафовете, които би могъл да съдържа подобен устройствен план?", пита Петрова.