В управлението на града днес е важно включването на много повече заинтересовани страни в диалог. С тези думи в началото на обсъждането на промени в Общия устройствен план на София се включи и Любо Георгиев от ОП "Софтпроект- ОГП". В последните години самата Столична община отчита увеличаване на жалбите, свързани с ОУП - от общо 202, 112 се отнасят до плана.

За интереса за това свидетелства и активността на гражданите от днес.

По време на обсъждането експерти посочиха, че има сериозен дефицит на данни и механизми за промяна на плана. Те подчертаха като основни проблеми се очертават още остарялото законодателство и запазването на зелените площи.

Категорични са, че трябва да се продължат проучванията в тази посока с помощта на университетите и институциите.

Посочено бе, че хората остават с усещане за непрозрачност и незачитане на техни предложения.

Главният архитект иска деликатни и със скалпел промени в плана на София

Главният архитект иска деликатни и със скалпел промени в плана на София

Стихийното разпростиране на града по периферията трябва да спре, смята той

По отношение на постигане на публичен консенсус и защитаването на общественият интерес, Първан Симеонов заяви, че градоустройството е власт и не може да се надяваме на постигането на консенсус.

Симеонов изтъкна, че се наблюдават сериозни противоречия между собсвеност и градоустройство, законност и справедливост, както и най-важният конфликт - природа и растеж. Към последното противоречие той призова да има повече баланс и отлив в полза на природата.

"Съвременното градоустройство е призвано да обуздава", подчерта Симеонов.

Той е категоричен, че за да има резултати, трябва да се защитава една визия.

По време на дискусията участниците отправиха критика, че за града се говори с метафори като "градът е на хората", "градът е жив организъм", "градът се прави за хората". Говорело се непрекъснато за инструменти, все едно градът е някаква работилница, а планът всъщност бил документ, не инструмент.

Направени бяха и предложения за подземни паркинги, заради неправилното паркиране в столицата.

Имало недемократичен подход в плана, защото се сформирали гета на бедни и богати.

Критика беше отправена и към това, че Министерски съвет и Народното събрание имат власт върху развитието на София, а развитието на София било свързано с деразвитието на България.

Според гражданите целта е по-добрият живот на хората, а не планът.

Без национална стратегия не можело да има общ устройствен план.

Предложенията за конректни промени ще започнат да се приемат от март.

По отношение на това какво работи и какво не в устройствения план, се събират мнения на plan@softproect.com или във фейсбук страницата на проекта.

Дългосрочна стратегия за развитие на София и крайградските територии е под егидата на кмета на столицата Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков.