Предстои спешен ремонт на язовир "Огоста" в Монтанско, съобщи bTV. Целта е да се намали риска от възможни аварийни ситуации.

Компроментирани са облицовките на отводнителния канал и на мокрия откос. Не е довършена е корекцията на река Огоста.

"За мен най-важното е, че трябва да се намерят пари да се закупи хидравлично масло, да се подмени маслото на основния изпускател на язовира и на бързо падащия савак. Това масло не е сменявано от 1986 година - от въвеждане в експлоатация на язовира", коментира областният управител на Монтана - Ивайло Антонов. Смяната на маслото гарантира нормалната работа на изпускателя, което в момента е под въпрос.

Министерство на икономиката се сети, че ремонтът на язовир "Огоста" трябва да започне март месец

Министерство на икономиката се сети, че ремонтът на язовир "Огоста" трябва да започне март месец

Тъй като изтича разрешението за строеж

Предстои контролирано изпускане на водата заради ремонтните дейности. Спадът в нивото обаче може да доведе до проблеми за аквакултурите и до икономически загуби, а там е разположено намира едно от най-големите рибни стопанства у нас. "И в случай, че това не се съобрази при самото изпускане на водата, нивото може да спадне с над четири метра по-ниско от планираното, което ще бъде пагубно за всичката риба в язовир "Огоста", повочва Никола Илков, служител в Рибно стопанство - Монтана.

Изпълнителят на ремонта ще бъде избран с обществена поръчка, която трябва да бъде обявена след по-малко от месец.

Ремонтът на язовир "Огоста" стартира през май

Ремонтът на язовир "Огоста" стартира през май

Това заяви министърът на икономиката Богдан Богданов