Булевард "Витоша" в участъка между улица "Алабин" и булевард "Ал. Стамболийски" се затваря за автомобили. Това заяви зам.-кметът на Столичната община по направление "Транспорт и транспортни комуникации" Евгени Крусев.

"Паркоместата няма да заемат тротоарите и те ще останат изцяло за пешеходците", обясни Крусев. Забраната за движение на автомобили в този район на "Витошка" е от 3 март, събота. Трамваите ще продължат да се движат по настоящите си маршрути.

Фандъкова се хвали - 20 нови електробуса идват към София

Фандъкова се хвали - 20 нови електробуса идват към София

Приета е схема за поставяне на повече от 60 зарядни станции за електромобили

Крусев обясни, че е направена симулация как затварянето на бул. "Витоша" ще се отрази на целия трафик в центъра на столицата. Според анализа на специалистите не се очаква в района да възникнат проблеми. Броят на паркоместата, които ще бъдат закрити в този район е 11.

Стана ясно и че ще се промени схемата на паркиране около площад "Народно събрание". Там ще има повече озеленяване, а броят на паркоместата ще бъде намален с 14. По думите на Крусев предстои и цялостна реконструкция на площад "Света Неделя".

Според проектите за промяна на движението в центъра на София се променя посоката на движение на автомобилите по три улици - "Позитано", "Лавале" и "Княз Борис Първи".

Снимка 343246

Източник: Столична община

Промените вече се осъществяват - на бул. "Ал. Стамболийски" паркоместата са разчертани успоредно на пътното платно, а не както до момента под 45-градусов ъгъл. Това реално ще намали броя им с около 10. На ул. "Съборна" автомобилите вече ще спират само от едната страна и само на пътното платно, а не както до момента и върху част от тротоара. Промяната ще става поетапно като идеята е след време "Съборна" да стане зона изцяло свободна от автомобили.