Сменят ръждиви пейки и кошчета на Аязмото в Стара Загора, съобщи БНР.

Старозагорци изразяват възмущението си, че по-малко то два месеца след финала на ремонт за 7 млн. лв. ръжда е избила по част от 254-те кошчета на Аязмото и част от общо 1229-те пейки и скамейки.

Гражданите са забелязали и несъответствие между заложено в първоначалния проект изискване за горещо поцинковане на металните детайли и материала, от който са направени пейките и кошчетата. Отново според проекта, дървесината, от която е трябвало да се изработят дървените елементи, е дъб, а тази която в крайна сметка е ползвана, е бял бор.

Промените на дървения материал и начина на обработка на метала, които са направени, са проектантски решения в хода на изпълнението на ремонта, обясни кметът Живко Тодоров и уточни, че промяна, която не води до съществено изменение на проекта, е допустима.

По думите му корозията по метала е възникнала заради лошо транспортиране на парковата мебел. Пейките ще бъдат пребоядисани, а кошчетата - подменени с нови.

Кметът отбеляза, че е проведена среща с фирмата изпълнител и са уточнени всички забележки по ремонтните дейности. На места асфалтът ще бъде подменен за сметка на изпълнителя, допълни той.