От Обществения съвет на "Дружба" 2 сезираха ДНСК за строеж, който затвори прохода между двата квартала "Дружба" 1 и "Дружба" 2, информираха от сдружението.

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) вече е информирана за проблемния строеж в квартала, който лиши жителите на столичния квартал "Дружба" 2 от пешеходен достъп до "Дружба" 1.

Проверяват строежа, затворил пътеката в столичния квартал "Дружба"

Проверяват строежа, затворил пътеката в столичния квартал "Дружба"

Кметът призова жителите на района да обсъждат активно плановете за регулация

В началото на декември миналата година кварталите останаха без пешеходен достъп, заради слагането на ограда на вече частния имот. Алеята, която минаваше през този парцел свързваше двата квартала, като правеше достъпа до спирки за градския транспорт, магазини и аптеки по-лесен, се казва в сигнала.

„Младост” и „Дружба” се обединяват срещу строителната мафия

„Младост” и „Дружба” се обединяват срещу строителната мафия

Излизат на общ протест

След затварянето й жителите на двата квартала трябва да обикалят около 800 метра, за да свършат ежедневната си работа. Те са поставени пред избора неправилно да минават през булеварда, за да стигнат от единия до другия квартал. Вече се проведоха шест протеста с искане за отваряне на пътя.

Жителите на столичния кв. "Дружба" се съюзиха в защита на интересите си

Жителите на столичния кв. "Дружба" се съюзиха в защита на интересите си

За целта си учредиха Обществен съвет

В официалния сигнал, изпратен и до кмета на София Йорданка Фандъкова, от Обществения съвет настояват да бъдат направени всички необходими проверки на строежа в УПИ ІІ-792,2301 (бивши УПИ ІІІ-792 и УПИ ІІ-792), кв.5 м. "Комуникационна връзка между жк "Дружба" І ч. и жк "Дружба" ІІ ч." за спортна зала, КОО и трафопост.

От сдружението се надяват да бъде проверено дали са спазени отстоянията - 3 метра от оградата, която отделя имота от съседния имот на "Аквахим" (УПИ ІV-797).

Кметът успокоява дружбенци с обещание за нов устройствен план

Кметът успокоява дружбенци с обещание за нов устройствен план

Граждани от „Младост” подкрепиха протеста

Жителите на столичния квартал питат дали не са засегнати зоните за инженерна инфраструктура (от страната на бул. "Цветан Лазаров" и от страната на улицата между УПИ ІІ-792,2301 и Кауфланд). Хората се интересуват дали са спазени всички отреждания и изисквания при подготовката и извършваното строителство и дали има някакви други нарушения и/или разминавания.

Извършваните строителни работи, заграждането на използван от над 30 година пешеходен достъп, липсата на точна и навременна информация предизвика огромно недоволство на хиляди потърпевши хора. Прекъснатият пешеходен достъп предизвика протест на граждани, подписка на над 1200 граждани в подкрепа на исканията и 6 протеста, отразени от медиите.

Представители и експерти на Обществения съвет на жк "Дружба" 2 имат готовност да участват и да присъстват при извършването на проверките и по документи и на място, се казва в сигнала.