От общината ще искат с промяна на Подробния устройствен план (ПУП) в столичния квартал "Дружба" да се направи отчуждаване на затворената пътека до голям хипермаркет. Това съобщи кметът на район "Искър" Ивайло Цеков пред присъстващите на протест в квартала до търговския обект граждани.

Над 60 човека - предимно от "Дружба 1" и "Дружба 2", присъстваха на протеста.

Хората искат да имат лесен и удобен достъп, както до търговския обект, така и до намиращата се наблизо спирка на градския транспорт.

„Младост” и „Дружба” се обединяват срещу строителната мафия

„Младост” и „Дружба” се обединяват срещу строителната мафия

Излизат на общ протест

Затворената пътека в момента принуждава жителите на "Дружба 1" и "Дружба 2" да заобикалят неимоверно много, ако искат да стигнат от едната част на комплекса до другата.

На въпрос на news.bg колко евентуално ще струва отчуждаването на частта, върху която може да се възстанови пътеката, Цеков отговори, че в момента не може да се ангажира с точни цифри, тъй като предстои проектиране.

Около 180 метра е дължината на исканото място, което ще улесни преминаването на гражданите.

Кметът призна, че няма предвидени пари в общинския бюджет за подобна дейност, но, ако се промени ПУП, пари ще се намерят.

На протеста присъства и общинският съветник от БСП Борислав Цветков, който припомни, че първоначалните опити да бъде затворена пътеката с по-лека ограда са претърпели вандалски акт, а младежите, които са я срязали, са били регистрирани в полицията.

Кметът заяви, че на 7 февруари от 19.00 ч. в залата на 68-о училище ще бъдат показани всички документи по случая и прикани присъстващите граждани да се запознаят с тях.

На тази среща ще бъде поканен и собственикът на терена, който е затворил достъпа до търговския обект в квартала.

Жителите на столичния кв. "Дружба" се съюзиха в защита на интересите си

Жителите на столичния кв. "Дружба" се съюзиха в защита на интересите си

За целта си учредиха Обществен съвет

Кметът заяви, че заедно с тази промяна в ПУП се предвижда и изграждането на втора пътека, която е в близост до магазина и ще улесни достъпа на гражданите между двата квартала.

Първоначално беше обявено, че на протеста ще има и жители от район "Младост", с които да обединят усилия в посока увеличаване на зелените площи в града.

Първата група от съседния квартал обаче присъства само в началото на протеста, а след това бързо и мълчаливо напусна.

Малко по-късно пристигнаха други десетина човека от "Младост". Някои от тях носеха плакати с надписи: "Младост подкрепя Дружба". Няколко човека, носеха и саморъчно направени постери с дръжка и надпис: "Революционен окръг Младост", на които се виждаше стилизирано лъвче с корона.

1000 подписа събра петиция за отваряне на пътека в столичния "Дружба"

1000 подписа събра петиция за отваряне на пътека в столичния "Дружба"

Строеж им отрязал достъпа до спирките на градския транспорт

"Причината да сме тук е, че изразяваме солидарност към хората от "Дружба", да покажем, че ще реагираме и на проблем, който не ни засяга пряко", заяви пред news.bg Борислав Иванов от "Младост".

Друг протестиращ пък заяви, че искат да покажат на общините, че трябва да зачитат мнението на гражданите.