Въпреки обещанията на омбудсмана Мая Манолова и зам.-министъра на образованието Деница Сачева, жителите на село Драгоданово не вярват, че интернатът ще бъде закрит, съобщи bTV.

Зам.-образователният министър Деница Сачева заяви, че част от децата, чийто присъди позволяват, ще бъдат настанени в социални институции. Останалите деца ще бъдат преместени в социално педагогическия интернат "Христо Ботев" в село Варненци, област Силистра.

Припомняме, на 11 май, четвъртък, жителите на сливенското село започнаха подписка за закриване на местния Социално-педагогическия интернат. Поводът за ескалацията на напрежението в селото беше смъртта на 64-годишен мъж, който беше открит обезглавен на 8 май, понеделник.

С подписка в сливенско село искат закриване на детски интернат

С подписка в сливенско село искат закриване на детски интернат

Повод е смъртта на 63-годишен мъж, открит обезглавен

Само за ден се разписаха над 100 човека от селото. На 12 май, петък, те организираха протест срещу социалния дом, искайки той да бъде закрит.

По време на обществена дискусия, провела се на 23 май, вторник, омбудсманът Мая Манолова заяви, че интернатът в село Драгоданово трябва да бъде незабавно затворен, без да се чака приемането на Закона за детското правосъдие.

Затварят интерната в с. Драгоданово от 1 септември

Затварят интерната в с. Драгоданово от 1 септември

Манолова иска поетапното закриване на всички СПИ и ВУИ

На работната среща присъстваше и зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева, която съобщи, че от 1 септември тази година интернатът ще бъде закрит.

По повод на нападките на местните, че момичетата от интерната проституирали, Сачева отсече, че "... ако има деца, които извършват сексуални услуги, означава, че има хора от селото, които са плащали".

Драгоданово отново поиска интернатът да бъде закрит

Драгоданово отново поиска интернатът да бъде закрит

Искат дом за възрастни на негово място

Зам-министърът обясни, че системата за интернатите в страната не се е реформирала през последните няколко години. По думите и реформа може да се очаква до години и половина, след като се приеме Закона за детското правосъдие.