На първо място искаме да уточним, че с по-дълъг живот на експлоатация са двулицевите матраци. За разлика от еднолицевите, според специалистите и производителите, средно двулицевите модели могат да се използват около 8 години, възможно е и повече с правилна поддръжка и експлоатация.

Еднолицевите модели средно могат да се използват около 4 години. Голямата разлика идва от конструкцията им. Еднолицевите модели се изработват с вградена дървена или метална рамка от едната страна, което изключва възможността да се въртят за разлика от двулицевите матраци.

Поради гореизложеното винаги е по-добре да изберете двулицев матрак за вашето легло.

Има няколко начина да удължите живота на вашия матрак.

  • Обръщайте редовно

Препоръчително е поне на 6 месеца да обръщате/завъртате матрака, като по този начин променяте позицията на натоварване и гарантирано удължавате живота на матрака. Също така значително намалявате възможността материалите в ядрото на матрака да се амортизират по-бързо. Ако Вие имате двулицев матрак, имате 4 позиции на въртене/обръщане. Не винаги е задължително да обръщате матрака на обратната му страна. Въртенето може да е смяна на позицията глава/крака.

За ползвателите на еднолицеви матраци възможността за въртене е само смяна на позицията глава/крака. За съжаление в повечето случаи има голям проблем и той е свързан с легла, които разполагат с повдигащ механизъм. При тези случаи трябва да се демонтира механизмът, след което да се монтира в другата позиция, което според нашия опит никога не се случва.

  • Почиствайте редовно

Важно е матракът да се почиства редовно - колко редовно зависи и от начина на експлоатация. Имайте предвид, че тялото отделя пот, течности и мъртва кожа, които се просмукват в матрака и могат да причинят алергии от акари и други проблеми. Препоръчва се почистване поне на 6 месеца. Ако матрака Ви имат сваляем калъф, Вие лесно можете да го свалите и оставите на химическо чистене за професионално почистване. Ако липсва такъв, имате опция за прахосмучене и третиране с хлебна сода за дезинфекция. Не подценявайте и машинното почистване - можете лесно и бързо да намерите фирми, които предлагат машинно почистване във вашия дом.

  • Проветрявайте

През летния сезон е препоръчително да проветрявате матрака. Можете да го изнесете на тераса или веранда в зависимост от жилището и да го оставите на слънце през деня.

  • Използвайте протектор за матрак

Протекторите за матраци гарантирано удължават живота на вашите матраци. В повечето случаи те са изработени като чаршаф с ластик за лесно поставяне и закрепване. От долната си страна има гумирани мембрани, които предотвратяват замърсявания от течности, пот, мъртва кожа и други да се "доберат" до матрака ви. Изработват се с различни дамаски като памук, памук с бамбукови нишки, дървесна целулоза и др. Лесни са за пране в домашни условия, избягвайте само да използвате сушилня, за да не изгорите мембраната.

  • Не скачайте върху матрака

Знаем, че за децата това е едно от любимите занимания, но за съжаление може да нанесе непоправими дефекти на вашите матраци. Особено моделите с пружини са доста уязвими и при по-интензивно скачане е възможно да се счупят пружините.

При спазване на горепосочените съвети, със сигурност вашият матрак ще Ви служи по-дълго време и ще се наслаждавате на по-дълбок и здравословен сън.

Ако имате още въпроси или нужда от нов матрак, посетете магазин за матраци "Моят матрак", там ще намерите още много полезна информация и качествени матраци.