Заложените 2,2 пункта ръст на безработицата вследствие от кризата са твърде оптимистични. Това заяви пред Bulgaria ON AIR директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев.

Той прогнозира, че в средата на лятото ще достигнем критична граница от около 9-10% безработица.

Според него, ако кризата се задълбочи и продължи 3-4 месеца, ще трябва да се търсят нови резерви по отношение на мерки и финансиране за съживяване на икономиката.

Относно поскъпването на някои стоки, като джинджифилът, лимоните и захарта, той заяви, че е интересно, че такива стоки са търсени заради кризата.

Над 7178 са се регистрирали в петък в Бюрата по труда

Над 7178 са се регистрирали в петък в Бюрата по труда

Бизнесът да си прави сметката дали да съкращава, предупреди Иван Нейков

Има опити да се спекулира на пазара, но в крайна сметка свитото потребление и падналите обороти на търговската мрежа са естествен регулатор, който очаквам да стабилизира ценовите равнища, заяви Томев.

Той напомни, че вече е било споменато за пределни търговски надбавки, които биха изиграли положителна роля. Самият Томев обаче изрази мнение, че пазарът ще надделее поради силно свитото потребление в условията на криза. Опитите са свързани с някои цитрусови плодове, дезинфектанти и стоки, които се търсят в момента, посочи той.

Според него от значение за това е и колко ще продължи кризата. Ако тя се успокои в близките седмици, би изиграла положителна роля, не само върху пазара, но и върху икономиката като цяло, убеден е Томев.

АИКБ остават недоволни от мярката "60/40"- няма да спре безработицата

АИКБ остават недоволни от мярката "60/40"- няма да спре безработицата

Не може да очакваш от спряно предприятие, без никакви приходи, да доплаща 40%