С 20% се увеличават пътно-транспортните произшествия през юли и август в сравнение с другите месеци на годината. Това заяви председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова при представянето на резултатите от второто издание на инициативата SDIndex (Safe Drive Index/Индекс за безопасно шофиране).

Крумова посочи, че в изследването тази година са се включили над 56 000 български шофьори. Тя обясни, че водещи за пътната безопасност са няколко фактора - инфраструктура, превозни средства, контрол, подготовката и поведението на водачите.

Пътната безопасност - в пълен нормативен хаос

Пътната безопасност - в пълен нормативен хаос

Зад кормилото, където трябвало да са политиците, нямало никого

Резултатите от изследването сочат, че повечето от водачите се смятат за внимателни и стриктни шофьори, а поведението на останалите участници в движението определят като високо рисково.

За съжаление това показва, че рядко търсим грешката в себе си, което ни прави и по-малко толерантни, обобщи Крумова.

От своя страна заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов посочи, че се проверява обучението на младите водачи, които до 3 г. след като са взели шофьорска книжка, претърпят катастрофа.

По данни на инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" към ГД "Национална полиция" над 40% от установените нарушения на пътя през 2018 г. са били за превишена скорост, като общият брой на регистрираните нарушения е бил 1,3 млн.

Започва 24-часов мониторинг на пътищата заради зачестилите катастрофи

Започва 24-часов мониторинг на пътищата заради зачестилите катастрофи

Диагнозата на пътната безопасност у нас - алчност, некомпетентност и безотговорност