"Пътната безопасност е в тежка политическа криза. Очевидно зад кормилото, където трябва да са нашите политици и здраво да управляват пътната безопасност, няма никого в момента". Това заяви пред БНР Диана Русинова от Института за пътна безопасност. Изказването й е по повод катастрофите с автобуси, превозващи деца, които се случиха през последните дни.

Според нея обществото трябва да вземе пътната безопасност в свои ръце, тъй като пътната безопасност била в пълен нормативен хаос.

Русинова посочи, че още преди година Институтът за пътна безопасност е установил проблеми с превоза на ученици и е алармирал всички възможни институции за дефицити в законодателството за този вид превоз. Резултат обаче по нейни думи няма. Вместо това пътните инциденти се увеличават.

Запали се автобус с деца на АМ "Тракия"

Запали се автобус с деца на АМ "Тракия"

Няма пострадали, децата са изведени навреме от автобуса

Според нея това се дължи на липсата на конкретна специализирана рамка, по която да се извършват тези превози, както и на липсата на яснота на какви изисквания трябва да отговарят автобусите за превоз на деца.

Русинова бе категорична, че за да има цялостно подобрение на системата, няма да е достатъчна само една промяна.

Трябват цялостна промяна и реформа в сферата на пътната безопасност, заяви тя.

Припомняме, в рамките на два дни настъпиха три пътни инцидента с автобуси, превозващи деца. Вчера на АМ "Тракия" пламна автобус с общо 31 деца.

В понеделник още един автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия". Автобусът превозваше 57 деца от София към Китен.

Малко по-късно през същия ден при друга катастрофа с автобус с деца загина шофьор на лек автомобил. Инцидентът стана в района на Тетевен.

Пламналият автобус с деца минал технически преглед преди пътуването

Пламналият автобус с деца минал технически преглед преди пътуването

Той се запали вчера на АМ "Тракия"