За първите шест месеца на 2023 г. инспекторите по труда са разследвали 243 инцидента на работното място, като последици за пострадалите са с различна тежест, съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

Основните причини за трудовите злополуки са притискане, премазване, смачкване, падане от високо, затрупване от земна маса, удар от падащ предмет, токов удар и пътно-транспортни произшествия. 1/3 от тях се са станали в предприятия от преработващата промишленост (сред които предприятия за производство на хранителни продукти и на метални изделия), следвани от строителството, дейностите по охрана и разследване, търговията и селското стопанство.

От Инспекцията по труда отбелязват, че причините за трудови злополуки обикновено са повтарящи се и са в резултат на пренебрегване на правилата за безопасност, включително и поради подценяване на риска на работните места, както и от неосъществен ефективен контрол от страна на работодателя и длъжностните лица.

Трудовите злополуки при мъжете се увеличават с 12,7% тази година

Трудовите злополуки при мъжете се увеличават с 12,7% тази година

При жените са паднали с 5,6%

Повечето инциденти са породени от опасно, а понякога и неадекватно поведение на работещия, което често е свързано с мълчаливото съгласие на преките ръководители, недооценяване на рисковете и непознаване или пренебрегване на правилата за безопасна работа. Най-често са злополуките на работното място стават заради липса или непознаване от страна на служителите на работните инструкции и правила за безопасна работа с предоставените оборудване и инсталации. От друга страна работодателите подценяват задълженията си за провеждане на задължителните по закон обучения и инструктажи по безопасност и здраве при работа и не се ангажират с поддържането на необходимата квалификация на персонала, зает с дейности, изискващи такава.

По-конкретните причини за трудов травматизъм са неспазени организационни и технически изисквания при експлоатация и ремонт на оборудването (като например електрически уредби и съоръжения), работа с машини и оборудване с липсваща или неизправна блокировка или сигнализация и извършване на дейности на необезопасени площадки (при изкопни работи, етажни плочи на строежи и др.).

До риск от трудови злополуки води и натрупваната умора у работещите под натиска от извършване на определен обем работа за по-кратки срокове за сметка на времето, необходимо за обезопасяването при извършването на тази работа. Полагането на извънреден труд, често със съгласието на работещите, които получават нерегламентирано заплащане за това, също са причина за преумора. Извънредният труд обаче много трудно може да бъде установен при проверка, защото и работниците и работодателите се опитват да го прикрият.

Мъж падна в 4-метров резервоар при ремонт на шадраван в Сопот

Мъж падна в 4-метров резервоар при ремонт на шадраван в Сопот

Инспекцията по труда проверява дали са спазени изискванията за безопасност

Инспекторите по труда са извършили 433 проверки за установяване на причините за допуснатите злополуки с работещи лица през първите 6 месеца на 2023 г., като за един инцидент понякога се прави повече от една проверка. Спрени са 283 необезопасени обекта, площадки, машини и съоръжения.

Инспекцията по труда напомня на работодателите, че цялата отговорност по осигуряването на здравословните и безопасни условия на труд е тяхна. Те трябва да упражняват ефективен контрол върху работниците дали спазват въведените мерки за безопасност и имат право да отстраняват работници, ако те не спазват правилата за безопасност. Работодателят е длъжен да предприеме всички мерки за предотвратяване и намаляване на трудовите злополуки и на общите заболявания и на професионалните болести, като приоритетно осигурява колективни средства за защита.

Работниците от своя страна са длъжни да използват лични предпазни средства и да спазват инструктажите за безопасност. Често предпазни средства са им осигурени, но те не ги използват. Служителите имат право да откажат да изпълняват дейност, която пряко застрашава живота и здравето им, но често те се съгласяват да я вършат, за да не загубят работата си.

Работник е с 11% изгаряния след взрив в провадийски завод

Работник е с 11% изгаряния след взрив в провадийски завод

По случая е образувано досъдебно производство