70 българи са блокирани на летище в Париж при опит да влязат във Франция, съобщават от външно министерство.

Групата е пристигнала на летище "Шарл де Гол" в Париж на 5 май, като работниците са били наети у нас чрез посредническа фирма.

Българските граждани имат сключени договори и адрес, на който ще бъдат настанени, но не отговарят на условието постоянно да живеят във Франция, за да бъдат допуснати. Според приетите ограничителни мерки в страната местните власти разрешават влизане на граждани на Европейския съюз, които имат във Франция постоянно местожителство, което изключва сезонните работници.

Заедно със същата група не са допуснати да влязат в страната и други шестима български граждани, чийто работодател се е свързал с посолството ни. Според него тези българи имат постоянни адреси във Франция и пребивават там от около 5-6 години. Мисията ни в Париж очаква да получи документите на тези наши сънародници от фирмата-работодател, които доказват постоянното им местожителство, за да установи контакт с местните власти.

От МВнР уточняват, че посолството ни в Париж прави всичко възможно, за да разреши и двата казуса. Към момента заради тежката епидемиологична обстановка в страната летищните власти отказват да допуснат сънародниците ни на територията на Франция.

По данни на френската гранична полиция те са настанени в зала на летище "Шарл де Гол", специално приспособена за такива случаи. На българските граждани се предоставя храна 3 пъти на ден. На място има и медицински служители, които са готови да окажат необходимото съдействие, ако някои от съгражданите ни има здравословни проблеми. Търсят се варианти за прибирането им в България. Следващият полет до София от Париж е на 7 май.

Завеждащият консулската ни служба в Париж, както и преводач ще посетят българите. При необходимост ще им бъде предоставена храна, както и хигиенно-санитарни материали.

От МВнР припомнят, че считано от 17 март във Франция не се допускат чуждестранни граждани, а на 8 април бе обявено, че се забранява и влизането на сезонни работници. Позволява се на френските граждани и граждани на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Великобритания заедно със съпруг/съпруга и децата им да влязат във Франция, за да достигнат до дома си, ако имат разрешение за пребиваване.

МВнР се е свързало с Министерството на труда и социалната политика и изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда", за да извършат проверка.

Министерството на външните работи на Република България препоръчва да не предприемате пътувания от чужбина към България или от България към чужбина, освен ако не е абсолютно наложително. 

Те подчертават, че българските консули и дипломати не можели да отменят карантина, наложена в чужда държава. Не можели и да им осигурят придвижване, ако то е забранено със заповед, закон, декрет или друг нормативен акт в приемащата държава.

От 08.04.2020 г. Френската република разрешава влизане в страната само на чужденци, които имат постоянно местожителство във Франция, което изключва сезонните работници.

Тази информация е поместена както на сайта на МВнР в рубриката "Коронавирусът-какво да правим", така и в рубриката Съобщения на Ситуационен център относно Франция, така и на сайта на българското посолство във Франция.