90-годишният пенсиониран военен летец Янко Янков скочи за кръста на Богоявление в Синеморец, пише "24 часа". Макар че не той извади кръста от студените води, неговото участие впечатли всички зрители. Именно Янков е организирал за пръв път през 2015 година в Синеморец ритуала по хвърлянето и ваденето на кръста, твърди изданието.

Мъжкото хоро, което от години се играе в ледените води в Калофер, сега бе отиграно и в Благоевград, и в Дупница. В Благоевград 21-годишният именник Йордан Богоев извади богоявленския кръст от водите на река Бистрица.

„Водата е приятна”, обяви 18-годишният Александър, извадил кръста в София

„Водата е приятна”, обяви 18-годишният Александър, извадил кръста в София

53-ма се престрашиха да скочат в езерото

За петнайсета поредна година 38-годишният силистренец Светлин Иванов извади богоявленския кръст от водите на Дунав. Заедно с него в реката скочиха още единайсет смелчаци.

16-годишният рожденик Антоан Здравчов извади кръста от водите на река Банщица в Кюстендил. Заедно с него след Богоявленския ритуал, отслужен от архиерейския наместник отец Генадий Генадиев на Железния мост в Кюстендил, скочиха още 17 момчета и еврошампионът по борба Александър Костадинов.

14-годишният Викторио Василев извади кръста от ледените води на река Сивек в туристическия комплекс "Етър" край Габрово.

20-годишният Милен Крайнов, възпитаник на Морското училище в Бургас, извади Богоявленския кръст от морето. Общо 27 мъже на възраст от 17 до 61 години скочиха в морето днес.

Молитвата и вярата помагат, а не само водата, уверява отец Никанор

Молитвата и вярата помагат, а не само водата, уверява отец Никанор

Децата трябва да знаят какво е вяра и какво е суеверие

19-годишният ученик Самуил Йошков от Монтана стигна пръв до кръста в ледените води на езерото "Монтанезиум" в областния град на Богоявление. Самуил и миналата година извади кръста сред големите ледени блокове.

26-годишният учител по физическо възпитание Величко Карабоюков пръв сред петдесетина мъже стигна кръста на Йордановден от водите на река Арда в Кърджали. Величко хваща кръста за трети път.

И мюсюлмани скачаха за кръста в Кърджали

И мюсюлмани скачаха за кръста в Кърджали

Отец Петър Гарена бе "кацнал" на ретро автомобил

18-годишният борец Драгомир Димов пръв от над 40 мъже стигна до Богоявленския кръст във водите на Марица край Димитровград. 100 лв. от общината и още 100 лв. лично от кмета Иво Димов получи победителят Драгомир Димов.

Рекорден брой участници за Казанлък -27, се включиха в Богоявленския ритуал по вадене на кръста. 22-годишният студент от Техническия университет в Габрово Милен Радков се пребори за кръста във водите на Старата река в Казанлък. Най-младият от тях бе 14-годишният Димитър Атанасов от Казанлък, който скача за кръста от 7-годишен.

Във Видин също ученик - Илиян Стоянов, извади кръста от водите на Дунав. Заедно с него във водите на реката скочиха още 26 души, сред които, в разрез с традицията, имаше и две жени.

Треньорът по плуване в Спортното училище в Русе Теодор Цветков извади кръста на Бпогоявление, хвърлен в река Дунав от Русенския митрополит Наум.

Двама – 17-годишният Мартин Илиев и 25-годишният Дилян Николов - хванаха тази година богоявленския кръст в ледените води на река Осъм в Ловеч. След като Ловчанският митрополит хвърли кръста, те го уловиха едновременно и при борбата за него той се раздели.

38-годишният Стоян Ганев извади кръста на Богоявление от водите на река Марица в Пловдив. На Йордановден 74 мъже скочиха във ледените води на Марица за Светия кръст.

Курсант от НВУ "Васил Левски" извади богоявленския кръст от водите на река Янтра във Велико Търново. Илиян Христов е на 19 години от Лом.

Победителят в надпреварата за Богоявленския кръст в морето край Балчик - 22-годишният Влади Иванов, ще предостави паричната премия за лечението на приятел. „Парите трябва да се дадат за здраве и ще подкрепя приятел, който е в будна кома след катастрофа”, заяви Влади.

Според 1000-летната традицията за изваждане на кръста на Йордановден, в ритуала участват само мъже.

Докато в представите ни истинският празник се подменя с "наливането на вода", сливенският митрополит Йоаникий припомни същността на празника: „Иисус Христос се кръщава, за да поучи нас. Той е безгрешен, няма нужда от кръщение, но ние, които искаме да бъдем членове на неговата Църква, непременно трябва да бъдем кръстени и миропомазани”, обясни той.

За препоръката жени да не се хвърлят да вадят кръста, тъй като има правила, които не трябва в днешно време да се нарушават, Сливенският митрополит цитира думите на Свети Йоан Лествичник: "По-добре е да оскърбим хората, отколкото Бога".