95 души от Дианета (турското министерство на религиозните въпроси) работят в България и контролират мюфтийствата и някои от големите джамии. Това каза председателят на Висшия мюсюлмански духовен съвет и бивш главен мюфтия проф. Недим Генджев.

От там идват парите, от това министерство, каза Генджев макар и да не каза каква е сумата годишно, която се излива в страната.

Мюсюлманското вероизповедание и главният мюфтия не са легитимни, затова и предстоящата през почивните дни конференция, която трябва да избере нов главен мюфтия, не е легитимна, заяви категорично Генджев.

Той припомни, че има решение на Софийския апелативен съд (САС), с което се анулира тяхната регистрация. В тази връзка бившият главен мюфтия призова председателя на ВКС Лозан Панов съдебната инстанция, която ръководи, по-бързо да излезе с окончателно решение.

Но има решение и за възбрана за провеждане на конференцията, добави Генджев.

"Държавата няма как да се намеси, но решенията ги има в съда и когато те подадат документи за регистрация, съдът трябва да им каже „Стоп“ – има възбрана, не може да правите конференция, тя е нелегитимна."

Именно и заради това Недим Генджев призова своите братя мюсюлмани да не ходят в неделя на конференцията и да не участват в тази схема. „Недейте идва на тази конференция, тя е нелегитимна и няма да бъде регистрирана”, заяви в студиото на БТВ бившият главен мюфтия.

От друга страна по думите на Генджев, има решение, че Висшият мюсюлмански духовен съвет е законното ръководство на българското мюсюлманско вероизповедание. Като своя амбиция той заяви връщането на определението „българско” в термина „мюсюлманско вероизповедание”.

По думите на Генджев трябва да се гарантира българския характер на мюсюлманското вероизповедание, както това е ставало повече от 100 години вече.

Кадрите за мюсюлманското вероизповедание трябва да идват от училища в България, а не от Африка, Турция, Пакистан. Те не проповядват нормален български ислям, а нещо по-широко, заяви Генджев, като на пряк въпрос дали проповядваното не е и „по-радикално” се съгласи.
„Те слугуват на чужди интереси”, беше обаче категоричен Недим Генджев.

Генджев добави, че интересен факт е, нито един от представителите на Висшия духовен съвет на мюсюлманите в България няма жилище в страната.