"Оценяваме повдигнатите обвинения на членовете на Съвета на директорите на Алфа финанс холдинг като поредно безобразно действие на българската прокуратура, с което грубо се погазва законността в България. То показва, че ролята на институцията "Прокуратура" е сведена единствено до инструмент за репресия срещу неудобни на статуквото публични фигури и оказване на натиск върху независимите медии", пишат в писмо до медиите, цитирано от 24 часа от Съвета на директорите на холдинга.

"Повдигнатото обвинение е абсурдно, но то не е ново, а е от лятото на тази година. Самото обвинение е напълно неразбираемо, защото е фактически необосновано и логически несвързано. Единственото възможно обяснение защо се оповестява публично сега е, че председателят на СД на Алфа финанс Иво Прокопиев е съиздател на независимите медии "Капитал" и "Дневник" и атаката от прокуратурата очевидно е реакция на поредицата разследвания за корупционни сделки, които "Капитал" публикува в последните си броеве", коментират от дружеството.

Алфа финанс холдинг обяснява, че "приватизацията на "Каолин" и развитието на фирмата след сделката е една от най-успешните приватизационни истории, което доведе до десетократно разрастване на бизнеса на фирмата и превръщането и в регионален лидер. Самата сделка по приватизация е била обект на множество проверки при които не са установявани никакви нередности. Това е било потвърдено включително и от съда, с влезли в сила съдебни решения".

Прокуратурата обвинява Прокопиев и двама други в пране на пари

Прокуратурата обвинява Прокопиев и двама други в пране на пари

Пуснати са с подписка